"Vi vill komma de medeltida människorna närmare"

Arkeologi Slussen
Foto: Lennart Johansson

Nyfunna lämningar visar att Södermalm var bebott redan på 1300-talet. Nu hoppas arkeolog Kenneth Svensson på fler spännande fynd.

Det varunder sommaren 2013,i samband med ledningsomläggningarna, som de första arkeologiska fynden gjordes på Södermalmstorg. Det ledde till en utgrävning som minst sagt har visat sig bjuda på många intressanta och historiska överraskningar.

Tidigare har arkeologerna bland annat funnit två lager av kullerstensgator och en välbevarad spis i ett kök som tillhörde en pampig byggnad från tidigt 1600-tal. Nu senast gjordes en upptäckt som faktiskt förändrar Södermalms historia:

–Vi har hittat keramik som berättar att människor bodde och verkade här redan på 1300-talet. Det är flera hundra år tidigare än vad vi trott. Innan har vi bara kunnat luta oss mot skriftliga källor som säger att Södermalm användes som betesmark vid den här tiden, säger Kenneth Svensson på Arkeologikonsult, som utför utgrävningen.

Arbetsområdet på Södermalmstorg. Foto: Arkeologikonsult.

Fram till nu har det inte funnits några fynd som har kunnat säkerställa att Södermalm varit bebott på 1300-talet. De äldsta fynden av bostadshus här har daterats till 1500-talet.

– Det här är en historisk upptäckt, så det är verkligen jättespännande, säger Kenneth Svensson.

Keramikskärvor från tidigt 1300-tal, förmodligen från perioden 1300-1350. Uppe till vänster en mynningsskärva till ett kokkärl av äldre rödgods. Det är tveksamt om kokkärl av den här typen tidigare hittats i Stockholm. Foto: Arkeologikonsult.

Vad händer nu?

–Vi hoppas på att kunna hitta mer av den medeltida staden. Vi vill komma människorna som bodde på platsen närmare och ta reda på hur livet utanför Gamla stan och stadsportarna såg ut. Hur bodde de? Vad åt de? Det är frågor som vi gärna vill ha svar på, säger Kenneth Svensson.

Tidigare har man haft bra sikt ner på arkeologerna när de har arbetat i gropen, men under vintermånaderna är området täckt av ett tält. Innanför tältduken döljer sig just nu en del av ett trägolv med tjocka plankor från tidigt 1500-tal. Det blir nu det första för i år som de fem arkeologerna ska undersöka närmre.

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad