Fynd från Gustav Vasas tid på Södermalmstorg

Arkeologi Slussen
Här träder ett trägolv från ett medeltida hus fram. Foto: Johan Stigholt

Arkeologerna fortsätter att förvånas över spännande fynd. Två nedbrunna hus från 1500-talet skymtar nu fram och skriver ny Södermalmshistoria.

Det är med stor förväntan som de fem arkeologerna fortsätter sitt arbete på Södermalmstorg. Sedan förra sommaren har de tagit sig längre och längre ner i Stockholms historia och gjort oväntade upptäckter. Nu har de hittat lämningar från två nedbrunna medeltidsbyggnader som tycks ha varit uppvärmda med kakelugnar byggda av ett så kallat pottkakel. Att använda den typen av värmekälla, liksom fynd som visar att dryckerna i huset intogs ur tyskt importerat glas, avslöjar att ägarna var väldigt välbärgade.

Ny bild av Södermalm

Bilden som nu börjar växa fram av den tidiga 1500-talsmiljö på Södermalmstorg stämmer inte riktigt med vad man tidigare trott.

–Utifrån skriftliga källor har befolkningen på Södermalm varit fattig och utgjorts av hantverkare knutna till verksamheter som man inte ville ha innanför stadsmurarna. Den miljö vi ser just nu tyder mer på att husens ägare i stället ska förknippas med handel och köpenskap, vilket är en typ av befolkning som vi inte hade väntat oss att hitta här, säger arkeologen Kenneth Svensson.

Husägare flyttade innan brand

–Golvens trävirke är välbevarat och det går tydligt att se spåren efter den brand som har härjat. Men förutom keramik och kakel så kan vi konstatera att husen är till stor del tömda på andra föremål. Det tyder på att de som bodde i husen tvingades tömma dem och flytta innan husen brändes ner. Kanske skedde det under kampen om makten över Sverige mellan Gustav Vasa och Kristian II runt 1520-23, säger Kenneth Svensson.

Det var inte ovanligt att husen brändes ner vid den här tiden så att fienden inte skulle kunna använda dem.

Utgrävningar fortsätter

Arkeologerna fortsätter utgrävningarna vid Slussen till mitten av april och de hoppas på fler spännande fynd, kanske från 1300-talet.

 

Fynden av glasskärvor från olika dryckesbägare ses som ett tecken på att husets invånare varit ekonomiskt välbeställda. De blå skärvorna kommer kanske från en bägare tillverkad i Venedig och de gröna är troligen från tyskt område. Skärvorna till höger är från en flaska. Foto: Arkeologikonsult

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad