IKEA och Stockholm stad går inte vidare i utredningen av Söderstaden

Flygbild Slakthusområdet och Arenaområdet 2013, Stockholms stad
Flygbild Slakthusområdet och Arenaområdet 2013, Stockholms stad

Ett gemensamt beslut att inte gå vidare i utredningen av en möjlig etablering i Söderstaden har fattats. Bakom beslutet ligger en grundlig utredning som har bedrivits i ett nära och konstruktivt samarbete mellan alla parter.

För två och ett halvt år sedan inledde IKEA Sverige, IKEA Centres, Ikano Bostad och Stockholms stad en utredning för att se om en etablering i Söderstaden var möjlig. Efter en grundlig och omfattande utredning har parterna gemensamt beslutat att inte gå vidare. Beslutet bygger på en sammanvägd bedömning av förutsättningarna.

– Stockholm är en stark tillväxtregion och en viktig marknad för IKEA. Vi väljer nu att titta på andra möjligheter för att snabbare möta våra kunders behov i regionen och öka tillgängligheten till IKEA. Vårt samarbete med Stockholms stad har varit bra och lärorikt och vi ser fram emot att fortsatta arbeta tillsammans, säger Anna Pilkrona Godden, pressansvarig IKEA Sverige.

– Vi har gemensamt konstaterat att just i det här fallet har stadens vilja att utforma en ny stadsdel, en del av en växande innerstad, och IKEAs behov vid en nyetablering varit svåra att förena. Men vi ser självklart fram mot en fortsatt dialog med IKEA kring alternativa lösningar för en stadsnära etablering, säger Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd, i en kommentar.

Relaterade länkar: 

Kommentar från Roger Mogert i radiointervju

Läs mer om Söderstaden

Uppdaterad