Tillfällig saluhall nomineras för arkitekturpris

Tillfälliga saluhallen, april 2016.
Tillfällig saluhall på Östermalmstorg. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad

Stockholms stads tillfälliga saluhall på Östermalmstorg har blivit nominerad till ett av världens största arkitekturpris, i kategorin shopping. Den tillfälliga saluhallen, som ritats av Tengbom, konkurrerar om priset med fem andra handelsprojekt i världen.

Den 16-18 november 2016 går WAF, World Architecture Festival, av stapeln i Berlin. Då utses vinnarna, i det som brukar benämnas ”VM i arkitektur”. Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg har med nomineringen chans att vinna priset.
World Architecture Festival

Det är ett otroligt glädjande besked att få. Vi blev överlyckliga när vi fick veta att den tillfälliga saluhallen gjort att affärerna går bättre för handlarna – vilket visar på vad god arkitektur kan bidra till. Att projektet nu uppmärksammas internationellt är ytterligare ett kvitto på framgång, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt i projektet.

Det är naturligtvis glädjande att just arkitekturen uppmärksammas, eftersom det spekulerats i att handlarna skulle få husera i ett tält på torget när ordinarie saluhall rustas upp. Lösningen är bra för alla parter. Handlarna får attraktiva ersättningslokaler, anpassade för deras verksamhet. Kunderna hittar handlarna på samma plats som vanligt och Stockholmarna får en ny attraktiv mötesplats, säger Olle Henriksson, projektledare Stockholms stad.

Den tillfälliga saluhallen fungerar som ersättningslokaler

Den tillfälliga saluhallen fungerar som ersättningslokaler när ordinarie saluhall byggs om 2016-2018. Nya Östermalms saluhall öppnar den 26e april 2018. Det innebär 638 dagar kvar att uppleva den tillfälliga saluhallen.

Läs mer om den tillfälliga saluhallen

Uppdaterad