dcsimg

Södra delen av Anna Steckséns gata har bytt namn

Den södra delen av gatan som tidigare hette Anna Steckéns gata, söder om Norra Stationsparken har bytt namn till Nina Einhorns gata - uppkallad efter en annan kvinnlig pionjär.

Orsaken till namnbytet är att avståndet mellan gatavsnitten över parken blir så stort att man beslöt att gatan skulle få ett eget namn för att ge en tydligare geografisk bestämning.

Nina Einhorn (1925-2002) var läkare och forskare inom gynekologisk onkologi vid Karolinska Institutet och namnbytet passar in på de tematiskt namngivna gatorna efter kvinnliga pionjärer inom medicin och forskning.

Ninas dotter Lena utkom med en bok "Ninas resa" 2005, som handlar om Ninas liv från andra hälften av 1930-talet och drygt tio år framåt. Boken beskriver Ninas liv före kriget, i gettot och som gömd efter flykten från gettot.

Uppdaterad