Tillfällig saluhall får Sveriges största designpris

Interiör tillfällig saluhall. Foto: Lennart Johansson

Stockholms stads tillfälliga saluhall på Östermalmstorg har fått Sveriges största designpris Design-S i kategorin arkitektur. Saluhallen har ritats av Tengbom, som vann priset i hård konkurrens.

Den tillfälliga saluhallen fungerar som ersättningslokaler när ordinarie saluhall byggs om 2016-2018. Målet är att behålla Östermalms saluhalls besökstal på cirka 1,7 miljoner i den tillfälliga saluhallen. Nya saluhallen öppnar den 26 april 2018.

Motiveringen till priset Design-S, kategori Arkitektur lyder

”Imponerande i sin pragmatiska klarhet, informerad av de enklaste materialbesluten där fabriksmåtten underlättar för både återvinning och återbruk. Stockholms Stad kan stå stolt som beställare bakom denna tillfälliga byggnad som trots sitt pragmatiska uttryck har blivit en plats som invånarna tagit till sitt hjärta. Hallen är självklar i sin påtagliga närvaro: som inomhustorg, som genväg, lunchställe, nattlykta, reflektionsyta, gågata och handelsplats. En extrem bruksbyggnad präglad av ”just enough”-tänkande, till låns under ett par år: En gäst som förgyller tillställningen, men som har vett att gå hem i tid.”

Östermalms saluhall

2016-2018 renoverar och utvecklar Stockholms stad anrika Östermalms saluhall. Vi uppför även ett hotell i grannfastigheten på Nybrogatan. Målet är att utveckla Östermalms saluhall till en miljövänlig och modern handelsplats och skapa bättre kommersiella förutsättningar för handeln.

Tengbom

Nyheter

Uppdaterad