Långbrodalsskolan är Årets Stockholmsbyggnad 2018

foto på gaveln på skolbyggnaden
Foto: Anders Fredriksen

Stockholmarna har nu röstat fram sin favorit. Långbrodalsskolan i Älvsjö tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2018.

– Långbrodalsskolan är en mycket värdig vinnare och det är extra roligt att det är en skolbyggnad som tar hem priset i år. I ett växande Stockholm behöver vi inte bara bygga bra bostäder, bra skolmiljöer är minst lika viktigt. Startfältet har varit väldigt brett i år och alla projekt har stora kvaliteter. Detta visar på att det som byggs i Stockholm håller hög klass oavsett om det är en skola, bostäder eller ett kraftvärmeverk, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog.

Sammanlagt kom det i år in nästan 5 900 röster. Vinnaren Långbrodalsskolan fick drygt 1 200 av rösterna.

Det är nionde året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna gallrades fram av en jury.

Juryns kommentar om vinnaren lyder: ”En nästan pittoresk byggnad till sin volym som samtidigt är både originell, lekfull och funktionell. Det är positivt med en skolbyggnad som bygger en stark identitet kring en skolmiljö, vilket inte är helt vanligt i dag”.

Långbrodalsskolan är ritad av Aperto och NIRAS Arkitekter. Byggherre är SISAB.

– Stort tack till alla som röstat på Långbrodalsskolan. Det är väldigt hedrande och kul att vårt arbete med arkitektoniska värden uppmärksammas. Det är en unik byggnad som också skolbarnen tagit till sina hjärtan och döpt till Palatset, säger Claes Magnusson, vd för SISAB.

Långbrodalsskolan fick sitt pris i form av en graverad bronsplakett föreställande tornet på Stadshuset i Stockholm. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog under en ceremoni i Stockholmsrummet, Kulturhuset, idag den 7 juni.

Läs mer om tävlingen

Uppdaterad