dcsimg

Hagastaden hade Öppet Hus 19 november

Måndagen den 19 november kunde alla intresserade av Hagastaden träffa projektet ”live” på restaurang station vid Torsplan. Ett femtiotal intresserade dök upp för att få en inblick i vad som är på gång just nu och få möjlighet att prata med staden och våra inbjudna gäster över en kopp kaffe. Projektet Hagastaden håller Öppet Hus för allmänheten två gånger per år.

Projektchefen Eleonor Eklind Forslin berättade i stora drag bakgrunden till projektet och vad som hänt och händer i närtid. Flera bostadshus börjar nu bli klara och successivt fyllas med boenden. Vectura fastigheter hade bjudits in att berätta om den kommande signalbyggnaden Kvarteret Forskaren, eller "runda huset" som det kallas vardagligt.

Life Science i runt hus

- Det här är ett spännande projekt som ligger på det nya torget Hagaplan och vars hela bottenvåning, 3500 kvm, kommer fyllas av publika funktioner som vi hoppas kommer locka många besökare, berättade Micael Averborg från Vectura.

Han kunde ännu inte avslöja vem som kommer att driva verksamheten men trodde att innehållet, liksom café och restaurang, blir ett välkommet tillskott på temat Life-Science. 

Tunnelbanan rycker fram

Kvällens andra gäst var FUT, Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, som är en del av SLL, och som beskrev hur långt tunnelbanearbetet kommit just nu, både totalt och specifikt för gula linjen som är den del som berör just Hagastaden. Några fina skisser från de kommande stationerna kunde också visas upp. Byggstart beräknas till 2019. 

Parker utgör stråk

Från staden beskrev först projektets trafikexpert Gunilla Brogren hur staden resonerar kring parkering och framkomlighet för cykel, och visade några goda exempel som fungerar som inspiration för projektet. Landskapsarkitekt Lars Ström, berättade om parker och allmänna platser i projektet och hur staden arbetar med dessa och vilka element som planeras in. Han framhöll att man ska tänka "stråk" och att det blir lättare att ta sig till rekreation i Bellevue och Hagaparken.

- I den nya Norra stationsparken kommer det finnas vattenkonst, lekytor för barn och vi kommer plantera en hel del större träd. Tvärtemot vad många tror så klarar sig många litet känsligare arter av träd bra i Stockholm och särskilt om man planterar stora exemplar, sade Lars Ström.

Alla presentationer från kvällen kan du hitta som en PDF under menyn "Informationsmaterial" på Hagastadens webbplats, se länk nedan. OBS! att visionsbilderna är tidiga och kan komma att ändras.

Läs mer om Hagastaden

Uppdaterad