Klätterverket i Gasverket öppnar i slutet av sommaren

Klätterverket i Gasverket. Bild: Exploateringskontoret

Klätterverket blir först ut med att öppna verksamhet i Gasverket. Intresset är stort och lördagen den 24 augusti planeras öppningen av lokalen som bland annat kommer att ha Stockholms högsta klättervägg.


Klätterverket i Gasverket. Bild: Exploateringskontoret

– Det blir repklättring på väggar upp till 17 meters höjd och bouldering som är klättring på lägre höjd upp till 4,5 meter. Klätterhallen blir unik med sin industrikaraktär, säger Henrik Bolander från Klätterverket.

Mätarehuset i Gasverket började byggas om till klätterhall under våren 2017. Anläggningen är planerad för både nybörjare och elitklättrare. Det kommer även att finnas ytor för styrketräning, yoga och stretching.

– Det är hårt tryck på klättring sedan sporten har tillkommit i programmet för OS i Tokyo 2020. De brantaste väggarna kommer att tilltala elitklättrare som vill träna på hög nivå, berättar Trevor Cooper-Williams som drivit Klätterverket i Sickla i 20 år.

Mätarehuset byggdes 1893 och tillhör de ursprungliga byggnaderna i Gasverket som ritades av Ferdinand Boberg. Fram till 2011 användes byggnaden för att mäta färdigrenad gas i stationsmätare innan den pumpades vidare till gasklockorna och gasnätet i staden. En del av den unika industriella interiören bevaras för att spegla byggnadens historia.

– Den största utmaningen med bygget har varit att bevara interiören på ett smart sätt genom att berätta en historia om byggnaden så att den ser ut att vara del av klätterhallen. Det ingår som ett krav i detaljplanen att bevara 20 procent av den produktionstekniska utrustningen, förklarar Trevor Cooper-Williams.

Se bildgalleriet här nedan. Fler bilder på klätterhallen finns på Flickr

Läs mer om:
Klätterverket
Gasverket

Bilder på Klätterverket

Den högsta klätterväggen är sjutton meter hög. Bild: Exploateringskontoret
Bild: Exploateringskontoret
Klätterhallens huvudentré kommer att inrymma ett café, butiksyta samt reception. Bild: Exploateringskontoret
Längre in i lokalen finns det en gång som leder igenom två klätterväggar på vardera sida. Här kommer det att finnas plats för utställningar. Bild: Exploateringskontoret
Kontrollrummet bevaras och blir ett konferensrum som kunder kan hyra. Bild: Exploateringskontoret
Gamla proppskåp får ny funktion och blir förvaringsboxar (höger om bilden) och delar av mätarutrustningen förvandlas till runda ståbord (vänster om bilden). Bild: Exploateringskontoret
Mätare bevaras och blir en del av inredningen. Bild: Exploateringskontoret
Med hjälp av Mätarehusets traverskranar har cirka 300 ton metall lyfts bort från byggnaden. Bild: Exploateringskontoret
På bottenplan finns omklädningsrum med bastu samt fler klätterväggar. Bild: Exploateringskontoret
Klätterverket i Gasverket. Bild: Exploateringskontoret

Uppdaterad