dcsimg

Vardagsliv i Vårberg

Flanerande människor i Vårbergs centrum.Foto: Lennart af Petersens, 1968

Stadsmuseet har som en av sina uppgifter att dokumentera vardagslivet i Stockholm. I likhet med Åke Daun vill de gärna tala med Vårbergsbor om livet i området. Vill du vara med och skapa framtidens bild av dagens Vårberg?

”Idag vaknade jag för första gången i mitt rum i Vårberg. Det var vackert väder, lämpligt för promenader. Vårberg verkade fräscht. Efter frukost gick jag ut och träffade först en liten pojke, och en mamma som kom utrusande och sade att han inte fick leka i en vattenpöl. Var här i stället, sa hon och pekade på en torr fläck.”

Åke Daun, blivande professor i etnologi, skrev detta i sin dagbok den förste september 1971. Det var början till ett arbete som skulle sluta med doktorsavhandlingen Förortsliv: En etnologisk studie av kulturell förändring.

Förorten Åke Daun studerade var just Vårberg. Han intresserade sig för hur vardagen såg ut för de familjer som bodde där. Med hjälp av studenter kunde han intervjua hundra familjer. På så sätt fick han en imponerande bild av Vårberg för snart ett halvsekel sedan.

Stadsmuseet

Stadsmuseet har som en av sina uppgifter att dokumentera vardagslivet i Stockholm. Det gör de genom att under en längre tid arbeta i en och samma stadsdel. De har varit i Farsta och Östberga, och under 2019 och 2020 är de i Vårberg.

Vill du vara med?

Vill du vara med och skapa framtidens bild av dagens Vårberg,
ta gärna kontakt med Stadsmuseet.

bo.larsson@stockholm.se

Uppdaterad