dcsimg

Att bo vid Slussen under byggtiden

Till slutet av 2020 kommer borrningarna och sprängningarna att pågå i Katarinaberget för att ge plats åt den nya bussterminalen. På och runt berget finns cirka 1100 hushåll som mer eller mindre kommer att känna av arbetena. Somliga blir mer störda än andra och för de som är värst drabbade finns det hjälp att få.

För de som blir mest drabbade av buller från arbetena vid bussterminalen kan Stockholms stad i vissa fall ordna ersättningsboende eller brusreducerande hörlurar. Vi har pratat med Kersti, en av de boende på berget fått tillgång till ersättningsboende och brusreducerande hörlurar.

I ett litet grönt trähus från 1700-talet på Katarinaberget bor Kersti sedan många år. Platsen betyder mycket för henne och här har hennes två söner vuxit upp. Foto: Hendrik Bergstén

– Jag hörde av mig direkt när arbetena startade och det var ingen tvekan att jag skulle få hjälp både med hörlurar och annat boende. De har sagt att jag får räkna med att arbetena håller på i två år, hur länge jag får ha ersättningslägenheten vet jag inte riktigt. Först skrev jag på att jag skulle ha hörlurarna fram till april men sen ringde de och sa att jag kan behålla dem året ut.

Förändrande vardagsrutiner

Även om vardagen har förändrats mycket för Kersti på grund av arbetena med den nya bussterminalen uppskattar hon den hjälp som hon fått.

– Jag tycker att de som har hand om den biten har försökt göra så gott de kan. Jag är väldigt positiv till deras bemötande och att de försöker hitta lösningar. De kan ju inte heller göra något åt att det ser ut som det gör.

Hörlurarna som Kersti lånat har aktiv brusreducering som via en speciell teknik mycket effektivt stänger ute oönskat ljud. Att hon sedan kan få in både radio och Spotify är ett plus. Ersättningsboendet ligger i Hammarby Sjöstad och är ett lägenhetshotell med ett mindre kök.

– Jag är jätteglad för boendet. Det gör att jag kan vila och sova ordentligt när jag ska upp och jobba. Det är fräscht och tyst med en bekväm säng.

Det finns både micro och induktionshäll i lägenheten men den kunde ha fungerat bättre tycker Kersti.

– Frukost går fint att äta där men det tar 45 minuter att koka potatis. Därför har jag bestämt mig för att äta mat hemma innan jag åker hit på kvällarna. Så nu tar jag mig hit efter jobbet för att äta och hämta posten och sedan åka till boendet för att slappna av lite vid teven, ta en kvällsfika och sova där.

Veckovisa rapporter underlättar

Något som också hjälper är de veckovisa rapporter hon får om hur arbetet fortskrider och möjligheten att följa var borriggarna befinner sig. Och att man lär sig arbetenas mönster.

– De brukar borra cirka tre timmar sedan laddar de och därefter kommer smällen. Efter det så blir det tyst när de transportera bort berget. Så det är liksom ett mönster som jag har ganska bra koll på. Sista smällen brukar komma rätt sent vid 21.30 tiden och då brukar jag försöka att vara härifrån.

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad