dcsimg

Slussenrummet – en ny mötesplats på Slussen

Under tiden som Slussen byggs om från trafikplats till mötesplats, möts redan nu många besökare i Slussenrummet.

Här samlas förbipasserande stockholmare och turister tillsammans med studiebesök från hela landet och världen. Alla är nyfikna på vad som händer ute på bygget och hur det kommer att se ut när det är klart. Många är engagerade med synpunkter, frågor och önskemål.

Informationen i lokalen är uppdaterad, från att tidigare ha handlat om bakgrunden till varför Slussen ska byggas om till att mer fokusera på de tekniska utmaningarna, vad som händer just nu och hur det ska bli när det är klart. Flera filmer visar också olika delar av projektet; såsom den nya bron och bussterminalen.

Just idag är det ett gäng söderbor från Mariaberget som samlats runt den stora trämodellen, som har fått en mer central plats i den nya lokalen. Modellen visar hur Slussen ska se ut när bygget är klart 2025. Vår informationsguide Iraklis berättar om de övergripande förändringarna som sker och svarar på frågor. En av besökarna frågar om "guldbron", medan en annan undrar om den verkligen heter så. Ja, bron som byggs i Kina och ska transporteras hit med båt under vintern väcker nyfikenhet och nu handlar många frågor om hur bron ska transporteras, när den kommer, hur det ska gå till att få den på plats och när den öppnar. Dessa frågor svarar våra informationsguider gärna på. Gemensamt för guiderna i Slussenrummet är att de studerar inom stadsbyggnad eller samhällsplanering, för att kunna ge extra mervärde för dem som besöker lokalen.

Vi får en pratstund med Ellen, som pluggar hållbar stadsbyggnad på KTH. Ellen har jobbat här i ungefär sex månader.

Vilka är de vanligaste frågor från besökarna?

- Frågorna handlar mycket om tidsplanen, om när olika delar ska vara klara och vilka etapper som kommer först. Sedan är det mycket om bron nu, när den ska invigas, när den ska skeppas hit och hur den byggs, säger Ellen.

Och om du skulle välja en egen favoritdel av bygget?

- Åh, det nya torget på vattnet är min favorit! Det ska bli så spännande att gå där nere – det ser jag fram emot!

Vad ska besökare i lokalen inte missa, tycker du?

- De tekniska utmaningarna är spännande. De förklarar hur komplicerat bygget är och varför det byggs på ett visst sätt. Att titta på det ger en bra bakgrund till projektet och filmen om de tekniska utmaningarna uppehåller också många.

Vad brukar du gärna lyfta fram till besökarna?

- Det är alltid roligt att stå och prata vid modellen och visa hur gångstråken blir!

Ellen säger att det bästa med att få jobba i Slussenrummet är att få lära sig mer om ett konkret projekt, som pågår i staden just nu. Sen är det roligt att träffa många olika människor och få berätta om projektet.

Engagerade och kunniga informationsguider bidrar redan nu till en välkomnande mötesplats på Slussen. Här är det högt till tak med många nyfikna och engagerade diskussioner.

Slussenrummet har öppet fyra dagar i veckan och ligger på Södermalmstorg 4. Välkomna!

Utställningslokal

Uppdaterad