Hagastadens första park öppnad

Glada, ivriga barn från förskoleklassen på Rödabergsskolan var med och öppnade Hagastadens första park; södra delen av Norra Stationsparken som ligger parallellt med Hälsingegatan och mellan Norra Stationsgatan och Hagaesplanaden. -Karusellen var bäst, löd barnens omdöme.

I parken ska det finnas plats både för lek och ro. Parken är indelad i olika ”rum” med varierande lekutrustning. Längst ner mot Norra Stationsgatan finns ett litet torg med sittbänkar och en offentlig toalett, sedan kommer små studsmattor, skateboard/kickboardlandskap, en stor snurrplatta med plats för många och en övre del med sittbänkar och en ”scen”. Det finns en sluttande passage genom parken som gör parken tillgänglig trots lutningen. Den platsgjutna betongen är gjord i en ljus färg med en borstad mjuk yta. Sittbänkarna har sittytor av ett rödbrunt trädslag som heter bankirai, ett FCS-certifierat träslag.

Valet av växtligheten är gjord utifrån många aspekter så som biologisk mångfald, växtligheten ska klara klimatet och slitaget, men även att parken ska vara både vacker och spännande året runt. Här finns nu klätterväxter som vildvin och murgröna, en handfull olika typer av bambu och till våren kommer tusentals lökar att blomma, som jättelilja, kejsarkronor och tulpaner. Ett trettiotal träd är planterade, bland annat lönnar, bergkörsbär och magnolior.

 

Uppdaterad