dcsimg

Handelsplatsen - en ny knutpunkt i Slussen

Grafisk överblick av handelsplatsen
Grafisk överblick av handelsplatsen. Illustration: Mediabolaget

Under torgen och gatorna på Södermalmstorg och Katarinavägen kommer det bli en knutpunkt med mötesplatser, handel och service som kopplar samman de olika kollektivtrafikslagen. Tillsammans med handelsytorna bidrar platsen till Slussens stadsliv.

När man traskar förbi Katarinavägen syns nu mer och mer av vad som ska bli en ny knutpunkt i Slussen. Lite nyfiket stannar många och kikar ner i det som inte längre är ett schakt utan en ny struktur av våningar och pelare. Det som smyger upp från botten av Katarinavägen är den nya handelsplatsen med tillhörande atrium och gångförbindelse mellan de olika kollektivtrafikslagen. Det kommer att vara en direktanslutning till Slussens tunnelbanestation, Saltsjöbana och den nya bussterminalen i Katarinaberget. Och kommer att vara en integrerad och självklar del i Slussenområdet.

Atriumet som ligger under Katarinahissen är ett stort, tre våningar högt, inre rum. Därifrån nås tunnelbanans norra entré, Saltsjöbanan och bussterminalen. Stockholms stad bygger skalet till den kommande handelsplatsen och ett tillträde efter försäljning kommer att ske tidigast 2024 för ett färdigställande. Pia Ström Sjöberg är projektledare för Stockholms stad och ansvarar för försäljningen av platsen som helhet.

- Vårt mål är att skapa förutsättningar för en blomstrande plats, levande och fantastisk, säger hon.

Planen för platsen är att den ska komplettera de verksamheter som redan finns. Då det är en så central plats kommer det finnas behov att fylla platsen med bland annat service, samtidigt som huvudfunktionen fortfarande är att vara Sveriges näst största kollektivtrafikknutpunkt.

Se filmen om nya handelsplatsen.

Filmen ligger på Youtube

Uppdaterad