dcsimg

Jaktgatan och Lövängsgatan i Norra Djurgårdsstaden nominerad till pris för landskapsarkitektur 2019

Gröna stråk längs med Jaktgatan i Norra Djurgårdsstaden. Foto: Stockholms stad

Sveriges Arkitekters pris för landskapsarkitektur 2019 har nominerat fyra offentliga platser som visar de omsorg om livet i stadens miljöer genom att skapa omtanke om såväl detaljerna som de större sammanhangen.

Priset för bästa landskapsarkitektur delas ut för att främja god utemiljö och tilldelas ett objekt och dess arkitekt. Förutom Jaktgatan och Lövängsgatan i Norra Djurgårdsstaden är Farsta strandbad Bryggan, Gravitational Ripples och Årstabergsparken i Stockholm nominerade.

Juryn skriver bland annat i sin motivering:

Jaktgatan och Lövängsgatan visar vägen för hur den täta och gröna staden kan se ut i praktiken. Här har plats för träd och planteringar inmutats tidigt i den framsynta planeringen. Beställare och landskapsarkitekt har i samverkan format ett 25 meter brett stråk, varav drygt sex meter viks till nedsänkta planteringar. Resultatet är en karaktärsfull huvudgata genom första etappen av Norra Djurgårdstaden med överraskande frodighet och lekfull sensualism.

Mer om juryns motivering och övriga nominerade går att läsa på arkitekt.se

Den 10 mars avslöjas vinnaren på Arkitekturgalan.

Uppdaterad