Ny spontanidrottsplats i Bredäng

Trissans hjärta har planerats av Skärholmens stadsdelsförvaltning och landskapsarkitekter tillsammans med tonårstjejerna på bilden som fått berätta vad de saknar i Bredäng och komma med idéer. Från vänster: Tasmia, Malin, Fagena, Naomi, Luna och Hanna.

Trissans Hjärta i Bredäng invigdes digitalt den 6 juni. Planeringen av spontanidrottsplatsen/parken har skett i samråd med en fokusgrupp med tjejer som aktivt bidragit till platsens gestaltning och nya funktioner.

Unga tjejers plats i offentlig miljö

Projektet syftar till att illustrera och inspirera unga tjejer att ta plats i offentlig miljö samt undersöka hur digital programmering av offentliga platser kan användas inom stadsplanering. Projektet genomförs av Skärholmens stadsdelsförvaltning i samarbete med föreningen Ung Arenas tjejgrupp, Vilde Ödman och landskapsarkitekter från Nivå Landskapsarkitektur. Irma Ortega Cruz som är dialogsamordnare säger såhär om arbetet:

Det har varit en väldigt spännande och lärorik process att arbeta med en fokusgrupp för att ta fram denna nya plats i Bredäng. Jag hoppas att många kommer uppskatta den och att många olika grupper kan känna sig hemma här

Se filmen barnen på Trissan

Sociala medier

Följ arbetet på TikTok, Instagram och Facebook under #trissanshjärta

Medborgarförslag bakom

Idén om att rusta upp Bredängs bollplan kommer från ett medborgarförslag. 2017 tog Skärholmens stadsdelsnämnd beslut om att anlägga en mindre spontanidrottsplats här. Syftet med platsen är att fler ska vilja vara ute och röra på sig och det nya tillägget av funktioner är tänkta att främja en mer jämställd offentlig miljö genom att aktiviteterna är mer varierade. 

I parken kan du:

  • spela upp musik från din mobil och dansa på nya dansbanan
  • gunga med dina vänner i den jättestora gungan
  • köra en pingisturnering
  • ha hopptävling på studsmattorna
  • klättra i klätternät
  • hänga i hängmattan
  • grilla tillsammans med vänner och familj
  • köra en basketmatch

Lilla Namo, rappare och stadsplanerare

Se filmen med Lilla Namo

Uppdaterad