dcsimg

Hälsningar till framtiden i Medborgarhusets nya tidskapsel

I våras arbetade Björngårdsskolans sjätteklassare flitigt med att skriva hälsningar, berättelser och rita teckningar om deras liv idag och vad det tror om framtiden. Nu ligger allt i Medborgarhusets nya tidskapsel.

Under taklagsfesten 1938, när Medborgarhuset nästan var helt färdigbyggt, göts en tidkapseln in i Medborgarhuset. Tidskapseln glömdes med tiden bort, men hösten 2017 hittades den igen under arbetet med renoveringen av huset.

– Jag hade läst i tidningen Byggnadsvärlden från 1939 att det skulle finnas ett dokumentskrin inmurat i husets stora festsal. Jag fick reda på att den kunde vara Göta källares tidigare lokaler. När rivningarna kom igång hittade vi tillslut en graverad marmorsten ingjuten i ett podie och under den fanns dokumentskrinet, berättar Mikael Ichu, extern projektledare på fastighetskontoret, Stockholms stad.

Dokumentskrinet visade sig innehålla olika dokument från 1938. Bland annat stadsplanekartor över Södermalm, handlingar från när huset byggdes, frimärken, mynt, samt dagstidningar från 11 juni 1938. Ett av föremålen, som än idag är det mest gåtfulla, är ett foto på en oidentifierad kvinna.

Medborgarhusets nya tidskapsel

Under en pressvisning av huset den 12 augusti 2020 fick huset en ny tidskapsel. Tidskapseln sänktes ner på sin plats i husets huvudentré av fastighetsborgarrådet Dennis Wedin.

– Jag har lagt i ett bidrag i den nya tidskapsel i form av en USB-sticka med ett brev och ritningar som visar hur huset ser ut idag efter renoveringen. Jag hoppas att materialet kan underlätta när det är dags för nästa renovering någon gång i framtiden och att USB-tekniken finns kvar då, säger Dennis Wedin.

I den nya tidkapseln finns även en bok om Medborgarhuset skriven av författaren Astrid Hasselrot, tidningar från 12 augusti 2020 och hälsningar från Björngårdskolan sjätteklassare där de beskriver deras liv idag och vad det tror om framtiden.

Ovanpå tidskapseln finns en sten med ett motiv skapat av konstnären Amalia Wahlström. Motivet visar husets tre grundfunktioner: kultur, bildning och fysisk aktivitet.

På andra sidan av huvudentrén har den gamla tidskapseln fått en ny plats. En plats där husets besökare kan se den.

Läs mer om Medborgarhuset

Uppdaterad