dcsimg

Guldfest när nya Slussbron invigs

Foto: @slussenbron

Den har legat där ett tag – Slussbron – eller Guldbron som den också kallas. Många är säkert sugna på att börja använda den. Och nu är snart väntan över. Söndag den 25 oktober klockan 11 bjuder Stockholms stad in till en digital direktsänd invigning av Slussbron. Den 26 oktober klockan 5 öppnas den för all trafik.

Efter närmare 70 dagar till sjöss på sin resa från Kina mottogs bron av tusentals förväntansfulla åskådare tidigare i år, en sann folkfest för kronan på verket i bygget av Slussen. Med hjälp av bogserbåtar och vinschar placerades den 3400 ton tunga bron på plats.

Nu är det dags att åter uppleva en folkfest. Denna gång bjuder staden in till en digital invigning dagen innan bron öppnas. På så sätt kan så många som möjligt säkert följa denna viktiga händelse i stadens historia och milstolpe i Projekt Slussen. Programmet för invigningen innehåller ett fullspäckat schema med intressanta gäster, musik, tävlingar och avslutas med en invigningsceremoni då bron invigs av H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan.

Möt bland annat stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson, chefsarkitekt Spencer De Grey som utformat bron, konstnär Ernst Billgren och Slussbrons projektledare Ida Mann. Det blir också framträdanden av Sabina Ddumba och Arméns musikkår. Och missa framför allt inte chansen att vinna en tur i en av våra lyftkranar. Programledare för invigningen är journalisten och radioprofilen Titti Schultz.

Sedan bron kom på plats har en hel del arbeten utförts, bland annat har den passats in på stöden på land, körbanorna har asfalterats, elinstallationer kommit på plats, sidor och räcken har målats i sin slutliga guldton och många olika kontroller har utförts. Runt om bron har gatorna förberetts för trafikomläggningen som sker när den öppnas upp.

Bron som byggts i stål är unik i sitt slag i Sverige. Den kommer att fungera både som bro för trafiken mellan Södermalm, Gamla stan och Stadsgårdsleden och som tak för lokalerna under bron. Nu fyller den luftrummet över Slussen och kommer att förbinda Södermalm och Gamla stan de närmaste 100 åren. En stor händelse i Stockholms historia och en milstolpe i Projekt Slussen som staden vill fira tillsammans med alla som är intresserade.

Läs mer om programmet här.

Var kan jag se invigningen?

www.guldfestslussen.se

När?

Söndag den 25 oktober klockan 11–12

Hur?

Surfa in på länken via din telefon, surfplatta eller dator.

Fakta om Slussen

Slussen är en viktig del av Stockholms historia. Vart hundrade år har Slussen byggts om, varje gång anpassad för sin tids förutsättningar och behov. Sjöfarten satte sin prägel på de tre första slussarna, bilen och modernismen formade den fjärde slussen. Den femte skapar en mötesplats där vattnet och vyerna görs mer tillgängligt, platsens tidigare mörka otrygga prång lämnar plats för ljusa, öppna kajer, broar och torg.

Det finns tre stora invigningsmoment under bygget av Slussen. Huvudbron är den första, därefter följer bussterminalen i Katarinaberget (2023) och sedan kommer själva slussfunktionen (2023/2024) att tas i bruk. Byggnaden som kallas Mälarterrassen kommer att blicka ut mot Gamla stan från Södermalmstorg och blir mer en kommersiell invigning då den kommer att innehålla restauranger och caféer.

Uppdaterad