Tusentals besökte digitala Gasverksdagen

Den 17 oktober genomfördes årets Gasverksdagen, denna gång till stor del digitalt. Med egen webbplats, evenemang på Facebook och nyproducerade filmer på Youtube, lockade 2020 års version tusentals personer på korta och långa besök.

Allt hände dock inte på webben. Åtta guidade visningar av Gasverket med ett dussin deltagare i varje grupp genomfördes under lördagen och söndagen, med lite längre avstånd och spritade hjälmar som extra säkerhet.

Mest tillgänglig var en filmad visning av Gasverket bakom avspärrningarna med en av stadens guider, som premiärsändes under dagen. Mer än 3000 personer har följt den 11 minuter långa guidningen som avslutades i den största tegelgasklockan. I samband med premiärvisningen gick det att ställa frågor till Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden, och Mathias Osihn, projektledare för Gasverket

Guidad visning av Gasverket (extern länk)

Förutom nytt material bjöds besökarna på en film om arbetet i verket i Hjorthagen i början på 1970-talet, strax innan Spaltgasverket stod klart. Dessutom en film från det ljusevenemang som stadsutvecklingsprojektet i Norra Djurgårdsstaden genomförde tillsammans med ÅF Lighting och nyfikna Hjorthagsbor för nästan fem år sedan, en kall och mörk novemberkväll 2015.

CA Fastigheter är den byggaktör som utvecklar Gasverket. De visade under dagen upp hus 10 med en film. Byggnaden har precis färdigställts för Sandvik som flyttade in den 1 oktober.

Eftersom årets evenemang var digitalt finns program och aktiviteter bevarade och är möjliga att utforska i efterhand.

Besök Gasverksdagen på gasverksdagen.se (extern länk)

Gasverksdagens evenemang på Facebook (extern länk)

Gasverksdagen 2020

Uppdaterad