Avancerad rivning ovanför tunnelbanan

Kran på byggarbetsplats som lyfter betongblock med lyftok.
Här är kranen som tagit lyften av betongblocken över tunnelbanan.

En av Projekt Slussens stora utmaningar handlar nu bland annat om rivningen av Södermalmstorg, ovanför tunnelbanan. Ett avancerat arbete som utförs parallellt med att tunnelbanetrafiken fortsätter gå som vanligt.

Vad?

Södermalmstorg kommer att växa fram till en trivsam yta att umgås och vistas på. Bredvid torget tar så småningom Mälarterrassen plats.

Området Södermalmstorg är avspärrat sedan Slussbrons öppnande och trafikomläggningen då Västra bron stängdes. Sedan början av december pågår rivning av betong och stålbalkar som utgör taket ovanför tunnelbanan, och alla ytskikt på torgplanet har rivits bort.

Hur går rivningsarbetet till?

Under dagtid sågas betongblock ut från torgplan. Varje betongblock sågas ut individuellt för att kunna lyftas bort nattetid. Blocken väger mellan 10-30 ton vardera. Att lyfta dem är ett omfattande arbete som enbart kan utföras nattetid, när tunnelbanan står still mellan 01:00 och 05:00.

Innan lyften måste gängstänger och lyften, ett slags ok, borras, skruvas fast och kontrolleras noga. Vi sätter en kätting runt blocken för att säkerställa att de koniskt utsågade blocken håller ihop. Med den korta tid som ges under tunnelbanans stillastående hinner vi utföra ett lyft per natt.

Totalt ska cirka 100 betongblock lyftas bort. Nu, i början av mars, har 20 block lyfts bort och cirka 80 stycken återstår. Arbetet med lyften beräknas vara klart i november 2021.

Här görs en provdragning av gängstängerna. De kontrolleras så att de sitter fast innan vi monterar lyftoket.


Här kan man se borrning och montering av gängstänger som skruvas fast.  

Här är ett ok, en slags lyft som sätts fast i de utsågade delarna med gängstänger.

Här sågas betongen inför ett lyft på natten. Snitten sågas snett inåt så att betongblocken inte kan åka ner över tunnelbanan. ”Hängrännor" har monterats under för att skydda så att inte vatten och spill hamnar nere i spåren. 

Här testar vi att lyfta blocket innan kvällen för att se så det är löst. Detta för att säkerställa att vi inte behöver såga något nattetid. 

Ett monterat ok som lyfter. 

Fotograf: Micael Strandlund

Uppdaterad