Kulturhuset vinnare av Kasper Salin priset 2020

Kulturhuset under kvällstid med stora glasfönster mot Sergels torg.
Kulturhusets ombyggnad i Stockholm vann Kasper Salin-priset 2020. Foto: Johan Eldrot

Kulturhuset att har tilldelats det prestigefyllda arkitekturpriset Kasper Salin-priset 2020. Det är första gången ett ombyggnadsprojekt blivit nominerat och vunnit priset.

– Ombyggnaden har varit en fantastisk satsning av Stockholms stad. Att ta hand om ett 50 år gammalt hus och fokusera på att bevara och lyfta fram den vackra arkitekturen och kulturen, istället för att riva tycker jag är beundransvärt. Allt vi gjort i projektet har handlat om hållbarhet och miljö, men även hur huset kan användas mer flexibelt, säger Per Ahrbom, ansvarig arkitekt Ahrbom & Partner.


Arkitekt Per Ahrbom utanför Kulturhusets nya huvudentré. Foto: Lennart Johansson.

Juryns vinnarmotivering:

Vinnaren representerar betydelsen av en kvalificerad arkitekts närvaro över tid, där ombyggnaden utgör ett crescendo i en ständigt pågående process. Att tillåta estetisk spretighet och bara ändra det som behöver ändras kräver mod, skicklighet och kompetens. Utan att kompromissa kring ursprungsbyggnadens värden har arkitekterna med hög kvalitet revitaliserat betydelsen av öppenhet, föränderlighet och publik närhet.

– Det är en stor ära och fantastiskt roligt att vinna priset. Jag är stolt över att ha varit en del av projektet tillsammans med alla våra duktiga medarbetare, konsulter och entreprenörer. Jag är också glad att priset tilldelas ett upprustningsprojekt och att vårt viktiga arbete med att bevara stadens unika byggnader uppmärksammas, säger Christer Ek, projektansvarig på fastighetskontoret, Stockholms stad.

Christer Ek var projektansvarig för upprustningen av Kulturhuset. Foto: Lennart Johansson.

Om projektet

Upprustningen av Kulturhuset påbörjades i januari 2019 efter flera års planering och förberedelser. Projektet genomfördes på endast 18 månader och var primärt en teknisk upprustning för att säkra byggnadens livslängd i minst 50 år till. Men projektet innehöll även viktiga inslag av arkitektoniska bevarandeåtgärder och återskapande av originaldetaljer. Målet har varit att förstärka arkitekten Peter Celsings visions om huset; ett slags kulturens vardagsrum, med öppen kommunikation mellan planen och odelade, fria ytor.

– Jag har haft glädjen att arbeta med huset sedan 1965 och det ligger mig varmt om hjärtat. I det här projektet har vi haft ett bra samarbete och det har hela tiden funnits en samsyn kring hållbarhet och miljö hos alla inblandade. Jag har fått arbeta med fanatiska personer och det har alltid varit kul att mötas, säger Per Ahrbom.

Vinnare av Kasper Salin priset 2020

Pressmeddelande Sveriges Arkitekter 

Läs mer om upprustningen av Kulturhuset

Uppdaterad