Östermalms saluhall är Årets Stockholmsbyggnad 2021

Tegelkatedral i rött tegel. Centrerat i bilden är en högre del av byggnaden med ett svart tak.
Östermalms saluhall blev Årets Stockholmsbyggnad 2021. Vilket projekt vinner i år? Foto: Åke E:son Lindman.

Stockholmarna har röstat fram sin favorit. Östermalms saluhall tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2021.

– I en stad som Stockholm, så är det inte bara viktigt att bygga nytt utan också att ta hand om och förvalta vår historia. Renoveringen och utvecklingen av Östermalms saluhall är ett bra exempel på det. En fantastiskt fin byggnad har fått tillbaka sin forna glans samtidigt som den har moderniserats. Därför är det roligt att stockholmarna har utsett just Östermalms saluhall till årets Stockholmsbyggnad, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

Sammanlagt kom det i år in nästan 6 300 röster. Vinnaren Östermalms saluhall fick nästan 1 200 röster.

Det är tolfte året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna valdes ut av en jury.

Juryns kommentar om vinnaren lyder:

Den taktfullt återställda byggnaden förstärker det stilfulla uttrycket. Saluhallens funktioner vänder nu också ansiktet ut mot gatan och förbipasserande stockholmare, vilket underlättar förståelsen av byggnaden. Det elegant restaurerade inre lockar åter in människor till detta mattempel och erbjuder en tidsresa till förra seklet. Östermalmstorg har fått tillbaka sin värdiga hörnsten.

Arkitekt bakom projektet är Tengbom och byggherre är Fastighetskontoret, Stockholms stad.

– Det är givetvis fantastiskt hedrande att få ta emot denna utmärkelse, efter år av arbete med att rusta upp och utveckla en av Sveriges vackraste tegelbyggnader från sent 1800-tal. Vårt arbete har bidragit till att lyfta fram byggnadens kulturhistoriska och arkitektoniska kvaliteter, men det är också så mycket arbete som inte syns med blotta ögat som gör att vi nu kan kalla detta en hållbar, modern och tillgänglig handelsplats. Östermalms saluhall är verkligen ett landmärke i Stockholm, även i internationella sammanhang. Vi kan vara stolta över att ha en sådan byggnad i vår stad, säger Anders Kindberg, förvaltningschef på fastighetskontoret.

– Med klimat- och miljöutmaningarna vi står inför är det viktigare än någonsin att rusta upp och ge nytt liv till befintliga byggnader, så att de uppfyller nya funktionsbehov och blir attraktiva för många fler generationer framåt. Att få den här uppskattningen från allmänheten är den finaste tänkbara bekräftelsen på att samtliga inblandade har uppnått det målet. Vi är väldigt stolta och glada, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt och kontorschef på Tengbom i Stockholm.

Östermalms saluhall fick i dag sitt pris i form av en bronsplakett. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

En kvinna och fem män står med luftigt avstånd bredvid varandra på en borggård.

Från vänster: Karin Hagelberg och Mark Humphreys från Tengbom, stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M), stadsarkitekt Torleif Falk samt Anders Kindberg och Olle Henriksson från fastighetskontoret. Foto: Lennart Johansson

Mer om vinnarbidraget och tävlingen.

Uppdaterad