Välkommen till fruktlundarna på Årstafältets koloniområde

Bilden visar en fruktlund med stol och bänkar
I kolonilottsområdet finns sex fruktlundar som är öppna för allmänheten

I samarbete med koloniföreningen har vi skapat sex fruktlundar som är öppna för allmänheten. Vid varje fruktlund finns en skylt som beskriver vad som växer just där. Under sensommar och tidig höst mognar till exempel flera gamla svenska äppel- och plommonsorter. Välkommen!

När markarbetena på Årstafältet startade 2018 var en av de första åtgärderna att flytta det sedan länge etablerade kolonilottsområdet till en ny plats. Flytten var nödvändig för att ge plats åt de bostäder, kontorslokaler och butiker som planeras på den nordvästra delen av fältet.

Nu växer och frodas det som aldrig förr i koloniområdet, som numera alltså ligger på den sydöstra sidan av Årstafältet, mot Huddingevägen. Det är en fantastisk upplevelse att strosa runt i området där privatodlare driver upp grönsaker, frukt, bär och blommor.

Genom att skapa många entréer och ett rutnät av grusgångar hoppas vi att många besöker området. I samarbete med koloniföreningen har Stockholms stad skapat sex fruktlundar med bänkar och bord. Fruktlundarna är till för allmänheten och hit är du välkommen att ha picknick, sitta och läsa eller bara njuta av ängsblommor och humlornas surr.

De sex fruktlundarna har var sitt tema: ”Svenskt kulturarv”, ”Östeuropeiskt kulturarv”, ”Körsbärslunden”, ”Den nya världen”, ”Europeiskt kulturarv” samt ”Gamla arter, nya sorter”. Här växer äpplen, plommon, kvitten, körsbär, mullbär och en hel del annat. Vid varje fruktlund finns en skylt som beskriver vad som växer just där. Under sensommar och tidig höst mognar till exempel flera gamla svenska äppel- och plommonsorter som man kan smaka på.

Läs mer om projekt Årstafältet

Uppdaterad