Östermalms saluhall vinnare av Svenska Ljuspriset

Östermalms saluhalls interiör med naturligt ljusinsläpp från takfönstren och belysning i saluhallsstånden.

Östermalms saluhall har tilldelats Svenska Ljuspriset 2020 i kategorin interiör. Under renoveringen fick saluhallen ny ljussättning som på ett på ett subtilt sätt skapar en härlig atmosfär, trivsel och som accentuerar miljön och varorna.

– Det känns hedrade för oss att få den här utmärkelsen! Östermalms saluhall är en vacker kulturbyggnad med höga arkitektoniska och kulturhistoriska värden, vilket innebär att arbetet med belysningen varit utmanande men samtidigt utvecklade, säger Olle Henriksson, projektledare på fastighetskontoret, Stockholms stad.

Svenska Ljuspriset 2020 delades ut under Ljusdagen den 8 september i Stockholm.

Juryns motivering:

Forna tiders gastronomiska Mecka har återskapats, och med modern ljusteknik förmedlas en känsla av både exklusivitet och livfullhet. Genom utsökt balans mellan dagsljus och miljöljus ges lokalen ett luftigt intryck, medan armaturer med historisk anknytning skapar intimitet, orienterbarhet och struktur. Med stor omsorg gestaltas en sömlös övergång mellan rymd och småskalighet. En mästerlig hantering av ljuset skapar atmosfär så naturligt att det verkar ha funnits där i mer än 100 år.

– Vi är väldigt stolta och glada över att tillsammans med våra samarbetspartners fått ta emot det här fina priset. Genom hela processen har vårt fokus legat på att stärka upplevelsen av den kulturhistoriska miljön - bland annat genom att skapa ett samspel mellan subtil belysning och byggnadens alla fina kvalitéer, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt på Tengbom.

Beställare: Stockholms stad, Fastighetskontoret
Ljusdesign: Ljusrum, Jonas Lindahl med team
Arkitekt: Tengbom, Mark Humphreys med team
Elkonsult: Sonny Svenson Konsult (numera Afry)
Elentreprenör: K4 Elektriska

Östermalms saluhall fick även ett hedersomnämnande för den exteriöra fasadbelysningen som designats av Light Bureau.

Svenska Ljuspriset, pressmeddelande ViaTT

Bildgalleri

På saluhallsplatserna och längs saluhallens gångstråk sitter svarta armaturer.
Med hjälp av den senaste LED-tekniken kan man efterlikna glödljuset på ett realistiskt sätt, men spara mängder av energi och underhållskostnader. Foto: Mattias Ek, Stadsmuseet
Fasadbelysningen på Östermalms saluhall är designad av Light Bureau, Kai Piippo, Daniel Hodierne.
Fasadbelysningen på Östermalms saluhall är designad av Light Bureau, Kai Piippo, Daniel Hodierne.
Diplomet för utmärkelsen Svenska Ljuspriset interiört.
Under Ljusdagen den 8 september tilldelades Östermalms saluhall utmärkelsen Svenska Ljuspriset Interiör 2020.

Läs mer om Östermalms saluhall

Uppdaterad