Byggnadskonst som drar blickarna till sig

Belysning på Slussbrons östra räcke kvällstid / Fönster i Lokattens trappa med utsikt mot Stadsgården
Belysning på Slussbrons östra räcke kvällstid / Fönster i Lokattens trappa med utsikt mot Stadsgården

Under hösten har två av Projekt Slussens byggnader chans att bli prisbelönta. Det är Lokattens trappa och Slussbron som är slutnominerade till varsitt pris inom byggnadsbranschen. Det är vi i Projekt Slussen väldigt glada över!

Lokattens trappa kan bli årets fasad

Lokattens trappa är ett stycke mer eller mindre bortglömd stockholmshistoria. Trappan, som binder samman Stadsgården med Katarinavägen, har varit avstängd i över 50 år. I samband med ombyggnaden av Slussen har trappan renoverats och återställts till originalskick.

Nu är Lokattens trappa nominerad till ”Årets fasad 2021” inom kategorin renovering. Utmärkelsen delas ut av Mur & Putsföretagen, och är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad. Tävlingen syftar till att uppmärksamma byggande som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara fasader och byggnader. Årets vinnare presenteras 11 november 2021.

De nominerade till årets fasad, Mur & putsföretagens webbplats

Avsats mot ett av mellanplanen i Lokattens trappa.

Här kan du se en film om renoveringen av Lokattens trappa

Slussbron kan bli årets stålbyggnad

Slussbron är en avancerad konstruktion av stål, som anpassats för att monteras i ett enda stycke. Bron är 140 meter lång och 45 meter bred med plats för åtta körfält samt gång- och cykeltrafik på båda sidor. Under bron finns yta för en öppen miljö där människor kan vistas. Arkitektoniskt är Slussbron slank och harmonierar med omgivningens färgskalor.

Slussbron är en av de slutnominerade konstruktionerna till ”Stålbyggnadspriset 2021”. Det är Stålbyggnadsinstitutet som vartannat år delar ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där den nominerade på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt nyttjat stål i konstruktionen. Årets vinnare presenteras den 28 oktober 2021.

Stålbyggnadspriset, slutnominerade projekt, Stålbyggnads webbplats

Drönarbild över Slussbron en solig septemberdag 2021.

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad