Byggåret som gått – flera stora händelser

Del tre av slusskanalen bogseras genom Hammarbyslussen med bogserbåtar.
I november 2021 bogserades tredje delen av slusskanalen runt Södermalm och genom Hammarbyslussen.

När 2021 lider mot sitt slut, har vi kommit halvvägs in i projektet med att bygga om Slussen. Det mesta är färdigrivet på land, berget är färdigsprängt och hela området är väl förberett för grundläggning och uppbyggnation. Vissa delar är redan klara, medan många delar ska byggas upp.

Slussbron har blivit ett välkänt landmärke och firades med blåsorkester och guldballonger på ettårsdagen. När Slussbron togs i drift pensionerades den västra bron, som under året har plockats ned bit för bit. Samtidigt pågick grundläggningsarbeten på Södermalmstorg. Dessa arbeten görs för att förstärka marken inför kommande uppbyggnad av torget och Mälarterrassen.

Att säkra dricksvattnet i Stockholm och i Mälardalen är en viktig del i Slussens ombyggnad. Två betydande pusselbitar är avbördningskanalerna, som ska hjälpa till att reglera vattennivåerna i Mälaren. I augusti 2021 anlände den första avbördningsluckan till Saltsjön, som nu ska monteras. Hela vattenanläggningen ska döpas till Victoriaslussen – en glädjande nyhet som beslutades i slutet av året.

På Skeppsbron har arbeten med stenläggning utförts med granithällar och smågatsten. Skeppsbrokajen har stensatts med granithällar och nya överliggande stenar och här har vi också en del av nya Slussen som är i princip klar. Den granit som har använts är rödaktiga Kulla, grå Flivik och den vitare Tossene. Samma granit används genomgående över hela Slussenområdet i kajlinjer, på Slussbron, i slusskanalen och vid entrén på Katarinavägen.

Inne i Katarinaberget har en ny fas tagit vid. Sprängningsarbetena är avslutade och installationsarbeten pågår.

Lokattens trappa nominerades till ”Årets fasad 2021”, vilket är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad. Lokatten byggdes 1913 som en förbindelse mellan Katarinavägen och Stadsgården, men har stått orörd i 40 år. Renoveringen som föranledde nomineringen har varit ett utmanande hantverk på hög nivå. Här har stenläggare plockat ner alla stenar, för att sedan bygga upp igen. De stenar och det tegel som behövde bytas ut har ersatts med sten från ett stenbrott inte långt ifrån där de ursprungliga stenarna bröts, utanför Lysekil, och tegel har hämtats från Höganäs. I anslutning till trappan finns nu också en hiss. Lokattens trappa kommer att öppnas för allmänheten i samband med att den nya bussterminalen öppnas 2023.

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad