Konst vid Slussen – nytt koncept ska ge liv åt Södermalmstorg

Bild med text: Konst vid Slussen Konstnärshem 7 juni - 26 november

Konst och kultur har länge präglat Slussen och kommer även att känneteckna platsen framöver. Tillsammans med Stockholm konst har Projekt Slussen tagit fram ett koncept med konst i fokus för att levandegöra Södermalmstorg även under byggtiden.

Konceptet ”Konst vid Slussen”

Konst vid Slussen är ett bidrag till att synliggöra olika former av konstnärliga uttryck som inspireras av platsens historia, nutid och framtid. Genom initiativet aktiverar vi en del av Södermalmstorg, där ombyggnaden riskerar att bidra till otrygghet och otrivsel.

Konst vid Slussen öppnar i slutet av januari och under tre år (2022-2024) kommer vi att visa två konstprojekt per år vid Södermalmstorg. Konstprojekten sköts av Stockholm konst.

coyote HOMETOWN 27 januari – 30 april

Först ut är coyote - ett konstnärskollektiv som har funnits sedan 2017 och är baserat i Stockholm, Frankfurt och Köpenhamn.

HOMETOWN är en temporär konstnärlig gestaltning, ett samspel mellan skulptur och publika evenemang som under en tremånadersperiod ska undersöka och aktivera den specifika platsen vid Södermalmstorg.

Under perioden blir platsen vid Södermalmstorg en kollektiv plattform där olika röster och uttryck inom konstnärligt skapande aktiverar levandegör och utforskar begreppet– hometown, hemstad.

Precis som stadens ständiga förändring är utgångspunkten för HOMETOWN det tillfälliga. En studie i hur platsens fysiska och sociala rum över tid utvecklas och formas efter framväxten av nya kollektiva minnen. HOMETOWN består av tre olika komponenter: skulpturala element, publikt program och distribution.

De skulpturala elementen består av en ljusskylt som parafraserar stadens äldsta reklamskylt, Stomatolskylten, både i utseende men också som ett kommersiellt begär. En arkitekturmodell i Slussenrummet som gestaltar platsens nuvarande form och utseende. Arkitekturmodellen är utförd av arkitekten Ivan Grelz. En skulptur som parafraserar den nu nedlagda gratistidningen Metros tidningsställ, som fram till 2019 var utplacerad vid busshållplatser och tunnelbaneuppgångar runtom i Stockholm. Skulpturen är utförd av smeden Simon Westling och används som en distributionskanal för information om vårens tre evenemang: en filmvisning på Hilton Hotel, en grupputställning och en performance utomhus på platsen.

Digital invigning

Med anledning av restriktioner så invigs Konst vid Slussen digitalt via en live på Projekt Slussen, Instagram @projektslussen. Klockan 16.00 den 27 januari kan du höra Projekt Slussens kommunikationsansvariga Eva Rosman och Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst, berätta mer om konceptet Konst vid Slussen och det öppnande konstprojektet HOMETOWN av coyote.

Håll dig uppdaterad kring kommande aktiviteter 

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad