Liljevalchs+ tilldelas priset Årets arkitektur

Liljevalchs+ interiör är precis som utsidan helt i betong.
Liljevalchs+ invigdes 2021. Foto: Lennart Johansson.

Tillbyggnaden Liljevalchs+ har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen Swedish Design Awards by RUM 2022 inom kategorin Årets arkitektur. "Stockholm har fått en magisk, ny konsthall. Välbehövligt, välutfört, vackert", skriver juryn i sin motivering.

Förlaget It Is Media delar årligen ut utmärkelsen Swedish Design Awards by RUM till de främsta aktörerna inom skandinavisk arkitektur och design. Priset uppmärksammar såväl etablerade aktörer som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design med ambitionen att främja både kreatörerna och branschen. Priskategorierna är Årets arkitektur, Årets möbel, Årets inredningsdetalj, Årets designer, Årets uterum och Årets hållbarhetspris.

Tillbyggnaden Liljevalchs+, ritad av Wingårdhs, tog hem priset Årets arkitektur. 

Juryns motivering

”Det är bara man själv och betongen”, säger arkitekten Gert Wingårdh om sin byggnad Liljevalchs+, en byggnad han är väldigt nöjd med. I de tidiga skisserna var tanken på mycket yta till konsten och byggnaden var tänkt som låg och lång. Men det blev till slut något kort och tjockt, en svårnavigerad konsthall som blir alltmer mystisk ju längre in man kommer. Så tycker Gert. Och vi kan inte annat än hålla med. Stockholm har fått en magisk, ny konsthall. Välbehövligt, välutfört, vackert.

Se Swedish Design Awards by RUM 2022!, By Rums webbplats

Läs mer om Liljevalchs konsthall

Uppdaterad