Arkitekttävling avgjord om ny konstnärlig högskola i Slakthusområdet

En visualisering av det vinnande förslaget, Att se och bli sedd. Till höger på den här bilden syns Tele2 Arena. Illustration: 3XN Arkitekter
En visualisering av det vinnande förslaget, Att se och bli sedd. Till höger syns Tele2 Arena. Illustration: 3XN Arkitekter

Det blir arkitektfirman 3XN med förslaget "Att se och bli sedd" som får uppdraget att gestalta den nya byggnad i Slakthusområdet dit Stockholms konstnärliga högskola (SKH) planerar att flytta hela sin verksamhet. Förslaget ska nu vidareutvecklas inom ramen för pågående detaljplanearbete.

Det blir arkitektfirman 3XN med förslaget "Att se och bli sedd" som får uppdraget att gestalta den nya byggnad i Slakthusområdet dit Stockholms konstnärliga högskola (SKH) planerar att flytta hela sin verksamhet. Det har juryn beslutat i en arkitekttävling som hållits av högskolan tillsammans med Stockholms stad, Sveriges Arkitekter och fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. Förslaget ska nu vidareutvecklas inom ramen för pågående detaljplanearbete för etapp 4A Evenemangskvarteren, med planerat samråd maj-augusti 2022.

I motiveringen till valet av gestaltningsförslag skriver juryn:

Att se och bli sedd är ett pragmatiskt och platsanpassat förslag där arkitekturen formas efter och speglar funktionen. Med ett lätt, lekfullt och tillåtande tilltal infogas den stora volymen med följsamhet och samtidigt karaktär in i Slakthusområdet. SKH erbjuds ett efterlängtat tredimensionellt campus kring en livligt befolkad central ljusgård. Här finns också ett diagonalt rörelsestråk som bidrar till att synliggöra verksamheten och skapa kontakt med förbipasserande.

3XN:s förslag kommer att utgöra grunden för det kommande arbetet med byggprojektet, men ska utvecklas vidare tillsammans med arbetsgrupper bland studenter och personal på SKH. Arkitekterna kommer inom ramen för Stockholms stads planarbetet att samarbeta nära SKH och Atrium Ljungberg under hela projekttiden.

– Kulturen är en viktig del i allt det som gör Stockholm så fantastiskt. Därför känns det glädjande att alla verksamheter för Stockholms konstnärliga högskola nu samlas under ett och samma tak. Högskolan blir en viktig pusselbit i utvecklingen av Slakthusområdet i Söderstaden som en levande mötesplats, med kultur, liv och upplevelser för både de som studerar, undervisar och forskar på skolan, men också för området och alla som kommer ta del av deras olika evenemang, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Läs mer om Söderstaden

Uppdaterad