Fullriggaren af Chapman åter vid Skeppsholmen

Skeppet af Chapman bogseras av två bogseringsbåtar.
Under bogseringen var skeppet försett med ett flaggspel. Foto: Sven Lindwall

En grå och kall aprilmorgon bogserades fullriggaren HMS af Chapman tillbaka till Skeppsholmen igen efter en 7 månader lång renovering av riggen. Med nya master och rår i stål är skeppet snart redo att välkomna vandrarhemsgästerna igen.

Stockholms vackra siluett mot strömmen är komplett igen. Nu är det 75 meter långa skeppet af Chapman tillbaka vid Skeppsholmens västra kaj. Bogseringen genomfördes på måndagsmorgonen den 4 april och trots ett bakslag för våren kunde allt genomföras enligt plan.

Första renoveringen klar

Under de kommande åren kommer af Chapman genomgå flera renoveringar. Först ut var riggen, som är utrustningen ovan däck. Renoveringen startade i oktober och genomfördes på Stockholms reparationsvarv på Beckholmen.

– Renoveringen gick fortare är vi hade beräknat och har gått riktigt bra. Arbetet har rullat på och det enda som inte var planerat var renoveringen av bogsprötet, längst fram i fören, och dess fäste som visade sig vara i sämre skick än vi trodde, säger Lars Berzins, projektledare på fastighetskontoret.

Redo för sommarsäsongen

Innan vandrarhemmet kan öppna igen till sommaren kvarstår arbeten med att ansluta skeppet till bland annat vatten, el och avlopp. Därefter kommer hyresgästen Svenska Turistföreningen färdigställa det sista innan det är dags att välkomna vandrarhemsgästerna den 11 maj.

– Både den här renoveringen och kommande renoveringar är viktiga för att af Chapman ska fortsätta hålla öppet för besökare även i framtiden, säger Lars Berzins.

Bildgalleri

Fullriggaren af Chapman lämnar Beckholmen.
Återbogseringen från Beckholmen påbörjades vi 8-tiden den 4 april 2022. Foto: Sven Lindwall
Under bogseringen över strömmen passerade Chapman bland annat Södermalm.
Bogseringen tog cirka en timme att genomföra. Foto: Sven Lindwall
Af Chapman ute på vattnet vid Skeppsbron på väg till Skeppsholmen.
Renoveringen av riggen på af Chapman tog cirka 7 månader. Foto: Sven Lindwall
Riggen med gula rår och gula och bruna master.
Riggen har renoverats och gamla delar i trä har bytts ut mot nya i stål. Foto: Sven Lindwall
Af Chapman har anlänt till sin plats vid Skeppsholmen.
Vandrarhemmet på skeppet öppnar igen den 11 maj. Foto: Sven Lindwall

Läs mer om renoveringen av af Chapman

Uppdaterad