Nu öppnar Spårvägsmuseet i Gasverket

Röd tegelfasad med texten Spårvägsmuseet
Foto: Karin Stenwall

Från hus för regeneratorer till museum. På lördag den 21 maj slår Spårvägsmuseet upp dörrarna till sina nya lokaler i en av de gamla tegelbyggnaderna i Gasverket i Norra Djurgårdsstaden. Förutom utställningar och 13 fordon rymmer museet även butik och café.

Spårvägsmuseet grundades redan 1920 och har sedan dess legat på flera platser i Stockholm. Efter att ha varit stängt i fem år öppnar museet nu upp i lokaler i Gasverksområdet. Utställningarna handlar om kollektivtrafikens historia på vatten, vägar och spår. Utöver att se nya och gamla fordon kan besökaren ta del av olika aspekter från kollektivtrafikens värld, som uniformer, biljetter, konsten i tunnelbanan och hur reklamen förändrats över tid.

– Det är jätteroligt att vi återigen kan välkomna besökare till oss och visa upp delar av vår samling i de nya lokalerna i Gasverket. På ett spännande och lekfullt sätt får besökaren uppleva Stockholm och de fantastiska fordon som trafikerat staden i hundratals år, säger Eva Ramberg, chef för Spårvägsmuseet.

Under öppningshelgen, 21–22 maj, är det fri entré för alla. Förutom att uppleva de nya utställningarna och se gamla fordon kommer du kunna åka minitunnelbana, gå korta introduktionsvisningar eller träffa museets vänförening.

Efter över hundra års industriverksamhet med gasproduktion omvandlas Gasverket nu från stängd industri till en levande stadsmiljö med service och kultur. Det hus som Spårvägsmuseet ligger i ritades av arkitekten Ferdinand Boberg i slutet av 1800-talet och användes för att rena gasen.

Spårvägsmuseet är öppet tisdag till söndag, 11.00-17.00.

Spårvägsmuseets webbplats (extern länk)

Om husets historia:
Hus 9 - regenerationshus 

Bildspel

Inne i Spårvägsmuseet. Människor står i en trappa mitt i rummet.
Foto: Daniel Griffel
Grön tunnelbanevagn till vänster och barn som sitter i ett litet tåg bredvid.
Foto: Daniel Griffel
Röd tegelfasad med texten Spårvägsmuseet
Foto: Karin Stenwall

Mer om projektet

Uppdaterad