Torg tar form

Stockholm håller på att få ett nytt torg, Hagaplan. Byggnadsarbetena började i april och till sommaren 2023 ska första etappen vara klar. En stor trappa är det som byggs här just nu.

Idag möts vi av grushögar och grävmaskiner på den yta som ska bli torg. Men redan nästa sommar ska vi kunna njuta av porlande vatten och grönska. Platsen framför Karolinska Universitetssjukhuset förvandlas från ett ”ingenting” till ett öppet grönt torg med många sittplatser.

Vad händer just nu?

En stor sittgradäng, utformad som en trappa, håller på att byggas. Bottenplattan till trappan är gjuten och nu byggs gjutformen till resten av trappan.

-Trappan är ritad för att passa in mellan vattenkonstmuren och hotellbyggnaden. Den kommer fungera både som trappa och sittmöbel, berättar Martin Brendov, byggledare på projekt Hagastaden.

- Vi jobbar även med att förbereda för all plantering här på torget. Det gör vi genom att anlägga så kallade biokolsbäddar. Vi schaktar ur och fyller upp med stenskärv (krossad sten av en viss storlek) blandat med jordförbättringsmaterialet biokol. Växterna kommer att ta upp näringen i biokolet och rötterna kommer att få syre tack vare att materialet är luckert och släpper igenom luft.

Hur kommer torget se ut?

Träd och annan växtlighet blir viktiga inslag, liksom en 36 meter lång konstfullt utformad vattentrappa med stora fat av brons, placerade efter varandra. Vattentrappan tar upp höjdskillnaden på torget och bidrar med ett fridfullt porlande ljud, när vatten dels rinner från ett bronsfat till ett annat, och dels genom att vattnet rinner över murkanten. Vattnet leds runt i ett slutet kretslopp.

Torget får en granitbeläggning lagd i ett mönster som liknar ett tumavtryck. I norra delen, närmast sjukhuset, placeras ett sittbart konstverk som består av olika bänkar. Det är skapat av konstnären Johanna Karlin och verket heter ”Inflyttarna”.

Artikel om biokol.

Film om hur torget kommer att se ut.

Uppdaterad