Konst vid Slussen – Ny utställning och vernissage 7 juni

Bild med text: Konst vid Slussen Konstnärshem 7 juni - 26 november

I andra upplagan av “Konst vid Slussen” tar Stiftelsen och föreningen Konstnärshem plats vid Södermalmstorg med inslag i de olika verksamheterna runt området. Första delen av fyra i utställningar öppnar med en vernissage den 7 juni.

Konstnärshem kommer att presenteras i en serie på fyra utställningar med åtta konstnärer utspridda på verksamheterna kring Södermalmstorg. Här läggs fokus på det intima mötet mellan konstnär och besökare. Ett snabbt nedslag i de konstnärskap som Konstnärshem har att erbjuda.

Under perioden möter vi verk av Marianne Hall, Susanne Grundell, Peter Czerniak, Gunilla Larsén, Lennart Carlheim-Gyllensköld, Kerstin Åström Carlén, Matts Jungstedt, Lotta Melanton och AnnMari Brenckert. Och under varje utställning får man chansen att göra en djupdykning i varje konstnärs praktik i videointervjuer som kommer vara tillgängliga i Stockholms stads kanaler samt i Slussenrummet vid Södermalmstorg.

Slussenrummet är öppet måndag-torsdag klockan 11-17, fredag 11-16 och lördag 11-15.

Vernissage den 7 juni klockan 17.00–19.00

Den 7 juni öppnar den första av fyra duoutställningar med en öppen vernissage. Skulptören Marianne Hall och textilformgivaren Susanne Grundell visar sina verk i Slussenrummet på Södermalmstorg 4. Välkomna den 7 juni klockan 17.00–19.00

Om Marianne Hall

Marianne Hall, född 1936 i Stockholm, är en svensk skulptör. Hon studerade skulptur vid Konstfackskolan 1961–1964 och vid Konstakademien 1964–1970. Hon gör människoskulpturer i lera, terracotta och brons, framför allt i mindre format, vilka uttrycker människans livsvillkor och känslor. Ett centralt tema är människans utsatthet, såväl på flykt från en världsdel till en annan, som inför miljöförstöring och hotande kollaps.

Hon har haft separatutställning bland annat på Hos Petra i Stockholm 1976. Galleri Svenska bilder i Stockholm 1978. Bror Hjorths Hus i Uppsala 1983, Galleri Boj i Stockholm 1987, Galleri Smedhamre i Uppsala 1990, Galleri Axlund i Stockholm 1994, Västerås konstmuseum 1994, Örebro konsthall 1996, Väsby konsthall i Upplands Väsby 1998, Galleri Ängeln i Lund 1998, Galleri Karneval på Öland 2001, Höörs konsthall 2003. Galleri KAZ i Västerås 2006, Västerås konstmuseum 2007 och Enköpings konsthall. Hon är representerad på bland annat Västerås konstmuseum och Röhsska museet i Göteborg.

Hall fick Skulptörförbundets Sergelstipendium 2013.

Om Susanne Grundell

Susanne Grundell, född 1945, är en svensk textilformgivare. Hennes formspråk är småskaligt och geometriskt med intrikata optiska förskjutningar.

Grundells skaparförmåga upptäcktes tidigt och som 16-åring deltog hon i en sommarkurs i teckning vid Capellagården på Öland. Efter avslutad skolgång sökte hon sig till Konstfack där hon blev antagen som elev 1962. Hon studerade först dekorativ målning för att bli scenograf men bytte sedan till textil och formgivning. Efter sin examen anställdes hon av Kooperativa Förbundet:s textilateljé 1967 där hon sedan var verksam fram till 1977. Efter det frilansade hon och samarbetade med bland annat Charlotte Urwitz, Gunilla Axén och Tom Hedqvist vid framtagandet av baskollektioner med mönster av rutor, enkla blad och blommor. Som frilans skapade hon mönster för Duro, Tarkett Golv, Beckers Färg och Scampi baddräkter. Hon ritade även en serie mönster med rutor för Quality House och Kerdelen

Grundell var medlem i 10-gruppen1970–1986 och medverkade i gruppens utställningar och är representerad vid Statens konstråd och Nationalmuseum.

Om Konstnärshem

Konstnärshem är belägen i kvarteret Svalgången och har som uppgift att upplåta bostad och därigenom främja vård av behövande äldre, sjuka eller handikappade svenska konstnärer.

Det började med ett frö sått av skulptören Ebba Hedqvist (1909-2001) som la upp grunden för att skapa en boende för äldre konstnärer av alla slag, inom bildkonst, musik, teater och annat. Stiftelsen Konstnärshem instiftades 1961 och föreningen Konstnärshem bildades året där på av författaren Jan Gehlin, för att stödja stiftelsen. Idag har föreningen Konstnärshem omkring 950 medlemmar, de flesta står i kö för en av de 55 lägenheterna i kvarteret Svalgången. Kvarteret, med sin bebyggelse från 1700-talets andra hälft, upprustades varsamt i början av 1970-talet och ligger på Hornsgatspuckeln mellan Hornsgatan och Brännkyrkagatan.

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad