En tonårings tankar om framtida Slussen

Solig vinterdag. Utsikt mot Gamla stan från en rappa väster om Slussbron. Mellan Gamla stan och Södermalm syns ett vattentorg där människor promenerar och cyklar. Gångstråken är täckta av frost.
Utsikt över vattentorget en decemberdag. Illustration: White Arkitekter

Under en vecka i maj tog vi emot en praoelev från grundskolan. Hon fick bland annat till uppgift att skriva ner sina tankar och funderingar kring framtida Slussen. Här är hennes egna ord om dagarna hos projektet.

Nu har jag praktiserat här på Slussen i en vecka och har fått ta del av information gällande Slussen och kommunikationen kring projektet. Jag har varit med på möten och har träffat människor med olika uppgifter. Jag har fått se hur Slussen ska fortsätta byggas och se ut när den är färdigställd. Jag har fått ta del av vad andra både förväntar sig av samt vad de uppskattar och intresserar sig för gällande projekt Slussen.

Personligen tycker jag att det ska bli spännande att se hur Slussen knyter samman Stockholm och även Värmdö och Nacka. Det ligger väldigt centralt och med tanke på att cirka 500 000 människor tar sig genom Slussen varje dag, så finns det stora utmaningar att möta.

Jag tycker också att avtappningen av vatten för att förhindra framtida översvämningar är intressant, eftersom jag inte tänkte att Slussen byggdes om för att vattenförhöjningen i Mälaren är ett stort problem. Men efter min praktik så inser jag att det är en väldigt viktig anledning till varför Slussen behöver byggas om.

Sedan är det kul att se själva designen såklart, att få se hur något som jag kommer kunna ta del av i framtiden ska se ut är såklart väldigt kul. Att få se trämodellen av Victoriaslussen i Slussenrummet och att kunna ta del av 3D-ritningarna i VR (Virtual Reality) är väldigt coolt.

Det finns alltså mycket att se fram emot med Slussen, men det är en bit kvar tills allt är färdigbyggt, så du och jag får hålla oss uppdaterade och se på med iver!

//En praoelev på Slussen :)

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad