Konst vid Slussen – Matts Jungstedt, Gunilla Larsén & Lotta Melanton

Bild med text: Konst vid Slussen Konstnärshem 7 juni - 26 november

I andra upplagan av “Konst vid Slussen” tar Stiftelsen och föreningen Konstnärshem plats vid Södermalmstorg med inslag i de olika verksamheterna runt området. Den andra delen av fyra utställningar öppnar med en vernissage på Eken, Hilton hotell, den 27 augusti.

Konstnärshem presenteras i en serie på fyra utställningar med åtta konstnärer utspridda på verksamheterna kring Södermalmstorg. Här läggs fokus på det intima mötet mellan konstnär och besökare. Ett snabbt nedslag i de konstnärskap som Konstnärshem har att erbjuda.

Under perioden möter vi verk av Marianne Hall, Susanne Grundell, Peter Czerniak, Gunilla Larsén, Lennart Carlheim-Gyllensköld, Kerstin Åström Carlén, Matts Jungstedt, Lotta Melanton och AnnMari Brenckert.

Vernissage den 27 augusti

Den 7 juni öppnar den andra av fyra utställningar med en öppen vernissage. Matts Jungstedt, Gunilla Larsén och Lotta Melanton visar sina verk i Eken på Hilton hotell på Guldgränd 8. Välkomna lördag den 27 augusti klockan 12.00–16.00

Om Konst vid Slussen

Om Matts Jungstedt

Matts Jungstedt, (född 1924 i Växjö) är en svensk målare som är baserad i Stockholm. Han utbildade sig på Tekniska skolan i Stockholm 1941-1944, Otte Skölds målarskola 1944, målarskolor i Oslo 1947 och på Kungliga Konsthögskolan 1948-53 samt i grafik i Amsterdam 1963-1965. Han målar landskap, figurkompositioner, djur, från kubistisk abstraktion till naturalism och i blond färgskala. Han arbetar även i akvarell och pastell. Han är representerad på bland annat Gotlands konstmuseum.

I projektet “Konst vid Slussen” visar Jungstedt en triptyk målad på duk med en scenisk vy av Gamla Stan, samma som man ser genom fönstren på Hilton/Eken. I målningen ser vi se kubistiska dragen både i hur byggnaderna är utförda, himlens moln och rök, och vattnets rörelser. Tiden står stilla i Gamla Stan.

Om Gunilla Larsén

Gunilla Larsén (född i Stockholm) är utbildad vid Konstfack, 1961-67 och Kungl. Konsthögskolan 1967-72. Som konstnär arbetar hon med olika media, främst måleri och skulptur. Hennes senaste utställningar innefattar Karby gård i Täby (2021), Överby gård i Sollentuna (2020), Galleri Mats Bergman (2018). Larséns konstnärskap behandlar ämnen som ensamhet och främlingskap men hon ger dessa mörka ämnen sammanhang och kamratskap genom figurer som flickor, kvinnor och deras attribut såsom kläder.

I “Konst vid Slussen” visar hon en diptyk, en två delad målning av en scen från en historisk strid på hästar. Nedanför striden finns en grupp flickor i vita klänningar, några har ryggen mot beskådaren medan andra tittar direkt på en. De blir lugnet och den framtida freden. Vi ser ofta skulpturer på personerna på hästar från tidigare strider i vårt stadslandskap men flickorna lyser ofta med sin frånvaro.

Mer om Gunilla Larsén, konstnärens webbplats

Om Lotta Melaton

Lotta Melanton (född 1943, Örnsköldsvik, Ångermanland) är scenograf, rekvisitör, konstnär, Hon är utbildad på Konstfack i grafisk design och textil, 1961-1965, Dramatiska institutet 1970-1973, Kungl. Konsthögskolan 1992-95. Melantons konstnärskap speglar hennes många yrkesroller där hon har mästrat många tekniker och konstformer: skulptur, teckning, textil. Hon skapar världar där man möter det övernaturliga som änglar men i hennes värld är de en del av det jordiska.

Hennes verk i “Konst vid Slussen” är en rund blå skulptur. Det runda representerar en fullständighet på ett andligt plan. Men formen kan också tänkas vara en planet, kanske vår egen i en snar framtid. Trots det illavarslande så ger den blåa färgen en känsla av lugn och ordning.

Om Konstnärshem

Konstnärshem är belägen i kvarteret Svalgången och har som uppgift att upplåta bostad och därigenom främja vård av behövande äldre, sjuka eller handikappade svenska konstnärer.

Det började med ett frö sått av skulptören Ebba Hedqvist (1909-2001) som la upp grunden för att skapa en boende för äldre konstnärer av alla slag, inom bildkonst, musik, teater och annat. Stiftelsen Konstnärshem instiftades 1961 och föreningen Konstnärshem bildades året där på av författaren Jan Gehlin, för att stödja stiftelsen. Idag har föreningen Konstnärshem omkring 950 medlemmar, de flesta står i kö för en av de 55 lägenheterna i kvarteret Svalgången. Kvarteret, med sin bebyggelse från 1700-talets andra hälft, upprustades varsamt i början av 1970-talet och ligger på Hornsgatspuckeln mellan Hornsgatan och Brännkyrkagatan.

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad