Konst vid Slussen: Konstnärshem #3

Tvådelad bild. Till vänster en äldre man med vitt hår och mörkgrön tröja av fleece. Till höger virkade konstverk i fyrkanter, olika färger.
På bild: Lennart Carlheim-Gyllensköld och verk av Kerstin Åström Carlén

I andra upplagan av “Konst vid Slussen” har stiftelsen och föreningen Konstnärshem tagit plats vid Södermalmstorg med inslag i de olika verksamheterna runt området. Den tredje delen av fyra utställningar öppnar med en vernissage i Slussenrummet den 25 september och verk av Lennart Carlheim-Gyllensköld och Kerstin Åström Carlén.

Konstnärshem presenteras i en serie på fyra utställningar med åtta konstnärer utspridda på verksamheterna kring Södermalmstorg. Här läggs fokus på det intima mötet mellan konstnär och besökare. Ett snabbt nedslag i de konstnärskap som Konstnärshem har att erbjuda.

Under perioden möter vi verk av Marianne Hall, Susanne Grundell, Peter Czerniak, Gunilla Larsén, Lennart Carlheim-Gyllensköld, Kerstin Åström Carlén, Matts Jungstedt, Lotta Melanton och AnnMari Brenckert.

Vernissage den 25 september klockan 13.00–16.00

Kerstin Åström Carlén och Lennart Carlheim-Gyllensköld Vernissage 25 september 13-16, Slussenrummet, Södermalmstorg 4. Utställningen pågår 25 september - 22 oktober.

Öppettider Slussenrummet: måndag-torsdag 11-17, fredag 11-16, lördag 11-15

Under vernissagen av "Konst vid Slussen: Konstnärshem" #3 med Kerstin Åström Carlén och Lennart Carlheim-Gyllensköld så kommer Slussens Brassextett spela vid 14.

Välkomna på söndag!

Om konstnärerna

Lennart Carlheim-Gyllensköld (född 1940, Stockholm) är ​​bildkonstnär, grafiker, tecknare och skulptör. Han är utbildad vid Konstakademin i Stockholm under professor Evert Lundqvist mellan åren 1968-1974. I sitt konstnärskap arbetar han i olika discipliner såsom måleri, grafik, offentliga utsmyckningar, emalj och glasyrmåleri och träsnideri. Mycket av hans verk speglar kärleken till att vistas i naturen och ta in den som motiv: han beskriver det som att landskapet fastnar på bilden.

Carlheim-Gyllensköld har ställt ut på olika platser i Sverige. Tidigare soloutställningar inkluderar Galleri Mejan, Galleri Blanche, Saltsjöateljén, Grünewaldvillan, Galleri Linneus Grafioteket, Waldemarsudde, Nordiska Akvarellmuseet, Galleri Terseus, Galleri Färg och Form. Galleri Lucidor och Konstnärshuset. Offentlig utsmyckningar inkluderar Huddinge sjukhus, Statens Konstråd, Stockholm stad och Region Stockholm. Stipendier: Konstakademien och Statens Konstråd. Under åren 1990-2007 hade han halvtidstjänst på Konstfack på Färg och Form.

I del tre av“Konst vid Slussen” visar Lennart Carlheim-Gyllensköld två större målningar i torrpastell, en på en vy av björkar sent in på hösten när första snön faller och den andra i vårens alla färger, samt två mindre målningar med skärgårdsmiljöer. Hans teknik med olika lager av pastell skapar ett djup och ger beskådaren en möjlighet att drömma sig bort från stadens myller.

Lennart Carlheim-Gyllensköld extern webbplats

Kerstin Åström Carlén (född 1959, Stockholm) är textilkonstnär. Hon är utbildad vid Konstfack i textil 1985-1990. Åström Carlén arbetar intuitivt med material som fogas samman till färdigt resultat. Hon använder sig av tekniker som virkning, brodering och smock. Förutom sitt eget konstnärskap har hon arbetat som konsult med design och inredning inom det textila området. Ett urval av tidigare utställningar innefattar Täby Kulturhus, Nääs Konsthantverk (2021), Form/Design Center i Malmö (2020), Svenskt Tenn (2017).

Under senare tid har hon inriktat sig på det långsamma hantverket och arbetat med unika plagg utförda i särpräglade material, ibland med broderad matelassering eller andra bearbetningar. Handarbetet är en viktig del i processen. De presenteras på hennes konto STREJK på Instagram.

Inom ramen av “Konst vid Slussen” visar Kerstin Åström Carlén en serie virkningar monterade på pannå. I arbetet med färg och form har virkandet pågått tills bruksföremål förädlats till konst.

STREJK -Skolka - Rast, Kerstin Åström Carléns foton och videoklipp på Instagram

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad