Konst vid Slussen: Konstnärshem #4

Tvådelad bild. Till vänster akvarellmålning av arbetsområdet vid Slussen. Katarinahissen och gula byggkranar. Till höger en abstrakt målning i ljusblått, grönt, ljusgult och rött på svart bakgrund.
Till vänster: Trappan, akvarell av Peter Czerniak. Till höger: Lux Caelum av AnnMari Brenckert

I andra upplagan av “Konst vid Slussen” har stiftelsen och föreningen Konstnärshem tagit plats vid Södermalmstorg med inslag i de olika verksamheterna runt området. I den fjärde och sista delen av Konstnärshems nedslag vid Södermalmstorg visas verk av AnnMari Brenckert och Peter Czerniak. Utställningen öppnar med en vernissage i Slussenrummet den 29 oktober.

Konstnärshem presenteras i en serie på fyra utställningar med åtta konstnärer utspridda på verksamheterna kring Södermalmstorg. Här läggs fokus på det intima mötet mellan konstnär och besökare. Ett snabbt nedslag i de konstnärskap som Konstnärshem har att erbjuda.

Under perioden möter vi verk av Marianne Hall, Susanne Grundell, Peter Czerniak, Gunilla Larsén, Lennart Carlheim-Gyllensköld, Kerstin Åström Carlén, Matts Jungstedt, Lotta Melanton och AnnMari Brenckert.

Vernissage den 29 oktober

På lördag den 29 oktober öppnar den sista av fyra utställningar med en vernissage. AnnMari Brenckert och Peter Czerniak visar sina verk i Slussenrummet på Södermalmstorg 4.

Vernissagen pågår 13-16. Klockan 14 framför AnnMari Brenckert sitt performance Ett skifte av förväntan tillsammans med en musiker, två poeter och en novellförfattare.

Välkomna på lördag!

Utställningen kan ses fram till den 26 november och håller öppet under Slussenrummets öppettider som är måndag-torsdag 11-17, fredag 11-16, lördag 11-15.

Om konstnärerna

AnnMari Brenckert (f. 1957, verksam i Stockholm) är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan och vid École des Beaux-Arts, Aix-en-Provence i Frankrike.

Brenckerts konstnärskap balanserar mellan figurativt och abstrakt, Hon arbetar med flera olika tekniker,  såsom; måleri, teckning, grafik, skulptur och performance. Brenckerts performance är ofta textbaserade.

Tidigare utställningar inkluderar Gotlands Konstmuseum, Visby, MAN- Museum Anna Nordlander på Skellefteå Museum, Grafikens Hus, Södertälje. Hon har deltagit i grupputställningar som Vårsalongen på Liljevalchs, Stockholm, Nordisk Grafiktriennal, Italienska Kulturinstitutet, Stockholm, Kulturhuset, Stockholm.

I de tre målningarna som Brenckert visar i “Konst vid Slussen” möts vi av en riklighet av färger och ett av konstnärens återkommande teman hästen. AnnMari Brenckert återkommer ofta till hästen och kvinnan. I relation till stadslandskapet så blir det intressant då vi ofta möts av skulpturer av hästar men dessa är ofta ensamma som symboler för kraft och/eller under en kung eller liknande som ett upphöjande medel.

AnnMari Brenckert, webbplats

Peter Czerniak (född 1947 i Poznan, Polen, verksam i Stockholm) är utbildad i konst i både Polen och Sverige med fokus på teckning, måleri och grafik. Czerniak har även en fil.kand. i bland annat konsthistoria från Stockholms universitet och är utbildad vid Lärarhögskolan i Umeå.

Peter Czerniak anser sig återge förändringar i storstäder och gör detta främst genom akvarellmålningar. Han fångar ögonblick och drivs av hur en hel stadsdel kan förändras utifrån ett historiskt perspektiv. Tidigare separatutställningar inkluderar Galleri Ekvall+Törnblom, Stockholm (2016, 2020, 2022), Galleri Tersaeus, Stockholm (2004, 2006, 2007, 2010, 2012, 2014) och Galleri Anigo, Stockholm (2018), Slottsgalleriet, Ekebyhovs slott, Ekerö (2006), för att nämna några. Czerniak har också ställt ut i många grupputställningar runtom i Sverige och Europa; de senare inkluderar Nordiska Akvarellsällskapet, jurybedömd Internetutställning (2018-2019, 2021), Väsby konsthall, Upplands-Väsby, jurybedömd Akvarellsalong (2017), Edsvik konsthall, Sollentuna-jurybedömd Nationell Salong i akvarell, (2009, 2010, 2011 2014, 2015).

För “Konst vid Slussen” visar Peter Czerniak en serie akvarellmålningar av just Slussen, där han har följt dess förvandling. Som många av hans tidigare verk så ser man varken människor eller bilar i hans målningar, då han vill att det vemodiga och ödsliga ska vara i centrum.

Peter Czerniak, webbplats

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad