Konst vid Slussen - Blommad Pelle av Klas Barbrosson

Fiskmåsar flyger nära människor som är ute och promenerar.
Foto: Jesper Lindgren

I tredje upplagan av Konst vid Slussen tar konstnären Klas Barbrosson plats vid Slussen med projektet Blommad Pelle – ett fackuttryck som används för en överfull papperskorg som måste tömmas. Projektet består av tre delar som tillsammans blir ett kärleksbrev till Slussen. Den första delen öppnar den 11 mars 2023.

Först ut är videoverket When the Seagulls Follow the Trawler (2023). Titeln är ett citat från en intervju med fotbollsspelaren Eric Cantona från 1995 som lämnade stort utrymme för analys. I videon testar Barbrosson måsarnas glupskhet och försätter sig själv i en situation liknandes Hitchcock.

En person köper cheeseburgare och tror att hen kan gå och äta sin burgare i lugn och ro men attackeras gång på gång av måsar i omgivningen. Verket har direkta referenser till 1920-talets stumfilmer samt en uppdaterad estetik funnen i dagens CCTV (Closed-circuit television) – en kamera som används i syfte att övervaka en plats. Scenerna utspelade sig en arbetsvecka vid lunchtid i Göteborgs Slussen, Brunnsparken. Rörelsen, slussen och flödet av människor vid Slussen i Göteborg kan på liknande sätt påminna om Slussen i Stockholm.

Video- och fotoverket är platsspecifika verk, skapade för Slussen 2023, och kan ses på Katarinahissen och i Slussenrummet på Södermalmstorg.

Projektet öppnar med en vernissage i Slussenrummet den 11 mars.

Vernissage: 11 mars klockan 14.00–15.00
Plats: Slussenrummet, Södermalmstorg 4
Utställningsperiod: 11 mars till 25 maj

Om Klas Barbrosson

Klas Barbrosson (född 1976, verksam i Göteborg) är utbildad vid den Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Han arbetar ofta med att låta sin konst skapa förskjutningar som kan te sig små, men som får stor effekt. Vidare ifrågasätter Barbrosson kulturbegreppet och utmanar den klassiska, och än idag mycket vanliga, uppfattningen om att det finns en mer värdefull kultur för en högutbildad övre medelklass och en ytlig slit-och-släng-kultur för de unga och lågutbildade.

Barbrosson har ställt ut nationellt samt internationellt på flera konstinstitutioner. Bland andra Thomassen, Galleri Cora Hildebrand, Göteborgs konsthall, Kalmar Konstmuseum, Projektrum Normanns, Gallery Steinsland Berliner, Telemarks Artcenter, Art Paris, Bologna Art Fair, The Bucharest Biennale 5 samt Copenhagen Art Festival.

Läs mer om Slussen

Uppdaterad