Välkommen till Gasverksdagen 2 september

Den 2 september är det dags för Gasverksdagen, en dag då torget fylls med matupplevelser, barnaktiviteter, seminarier, öppna hus och guidade turer, bland annat. Välkommen till Gasverket mellan klockan 11-16.

I år är det 130 år sedan Gasverket i Norra Djurgårdsstaden invigdes. Under mer än 100 år har det varit ett stängt industriområde, som under senaste år öppnat upp alltmer och nya verksamheter har flyttar in i de gamla tegelbyggnaderna.

Gasverket öppnar upp

Under Gasverksdagen öppnar Gasverkets verksamheter upp sina lokaler och bjuder in till öppet hus. Bland annat kan du besöka Spårvägsmuseet, Berghs School of Communication, Klätterverket och Society of Lifestyle. I Hjorthagsberget visar Stockholm Vatten och Avfall upp sopsugsterminalen som tar omhand stora delar av avfallet från Norra Djurgårdsstaden.

Smaka på Norra Djurgårdsstaden

Restaurang Ocra, Granero Bakery, Spårvägsmuseets café och Mätarhuset håller öppet under dagen och på torget står foodtrucks från Cirkus Venues, Matkafé Mätarhuset och Tegellådan. I år växer matutbudet då fler aktörer från närområdet gästar oss på torget och vid matstånden hittar du Bistro Gasklockan, Mama Rosa och Carolas Eko. Hos Systembolaget kan du provsmaka alkoholfria alternativ.

Guidade turer

Under dagen finns möjlighet att gå en guidad tur med våra guider som berättar om Gasverkets historia, arkitektur och byggnadernas tidigare funktion. Vi tittar även in i Gasklocka 1.

Turerna startar på torget klockan 11.00, 11.30, 12.30, 13.00, 14.00, 14.30 och 15.00. Turerna är begränsade till 30 personer/tur, så först till kvarn gäller.

Prova på Gasverket för de minsta

På aktivitetsytan vid torget kan barnen prova på fäktning, subsoccer, fotboll och parkour. Vid Klätterverket finns möjlighet att testa på både utomhusklättring och en cykelutmaning.

Lär dig mer om Norra Djurgårdsstaden

Vill du veta mer om vad som är på gång i Norra Djurgårdsstaden? Vid modellen över området i det stora tältet på torget kan du träffa och prata med representanter från Stockholms stad. I tältet träffar du också CA Fastigheter som berättar om vad som händer i nästa etapp av Gasverkets utveckling. Även Norra Djurgårdsstadens bibliotek och förskolor finns på plats med aktiviteter för de minsta.

I tältet hittar du även Stockholm Vatten och avfall, som tillsammans med Envac och LocalLife berättar om sitt projekt Reduce Reuse Recycle Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagens intresseförening i Norra Djurgårdsstaden, som berättar om sitt medborgardrivna arbete med att utveckla området.

Hur bidrar kultur i stadsutvecklingen och vilken betydelse har det lokala engagemanget? Precis som förra året anordnas Gasverket Talks tillsammans med CA Fastigheter och Berghs School of Communication. Tema för årets föredrag och samtal är "den kreativa staden – hur kulturen bidrar i stadsutvecklingen". Modererar gör Diana Uppman. Gasverket Talks hittar du i Berghs aula, mellan klockan 12.00-16.00.

Gasverksdagen är ett samarbete mellan Stockholms stad, CA Fastigheter och de verksamheter som finns i Gasverket.

Mer information och aktuellt program för dagen hittar du här:

Gasverksdagens webbplats. 

Många kom och besökte Gasverksdagen 2022.
Barn kunde testa på fäktning och flera andra aktiviteter under Gasverksdagen 2022.
Stockholms stad berättade om Norra Djurgårdsstadens utveckling, Gasverksdagen 2022

Uppdaterad