Nya Slussen ska grönska

En orange fjäril sitter med utfällda vingar på en lila bollformad blomma. Runt blomman är flera likadana lila blommor.
Ängsplanteringarna i nya Slussen blir ett paradis för pollinatörer.

Träd i olika gröna nyanser, buskar och färgglada ängsblommor ska möblera nya Slussen. Om ett år, hösten 2024, planteras de första växterna längs Munkbrokajen. Planteringen fortsätter sedan i etapper allt eftersom de nya platserna blir klara fram till 2027.

Omkring 100 träd ska planteras i nya Slussen. Alla träd som så småningom ska flytta hit finns redan idag. De står på olika plantskolor och växer till sig för att bli lagom stora för att planteras och fortsätta växa i stadsklimatet. När träden planteras i Slussen kommer de att vara mellan 10-25 år gamla, beroende på var de ska stå och vilken art de är. Kinesträdet som ska flytta till Ryssgården till exempel är över 20 år gammalt.

Utöver Munkbrokajen och Ryssgården ska Stadsgårdsleden, Katarinaparken, Södermalmstorg, Mariagränd och Järngravskajen prydas med träd. På några av platserna blir det också fluffiga planteringar. Planteringarna fylls av ängsflora i form av buskar, gräs och färgglada blommor. Här kommer alltid något att blomma från tidig vår till sen höst. Ett paradis för pollinatörer!

Växtligheten i Slussen har noga valts ut för att klara stadens varma klimat och slitage från människor. Det ska vara robusta växter som klarar både torka och skyfall och de ska inte kräva speciellt mycket underhåll. Växterna fyller flera viktiga syften. Förutom att ge skugga, svalka och vindskydd renar de luften och gör att vi människor känner oss lugna och mer harmoniska.

Vi skulle kunna stanna hur länge som helst i växternas magiska värld. Alldeles snart kommer en liten serie med filmer som djupdyker i Slussens grönska. Håll utkik här och på vår Instagram @projektslussen. Så länge får du ett smakprov på några av växterna här nedan.

Bildgalleri

Tvådelad bild. Till vänster ett träd med lång smal stam och kraftigt mörkgrönt bladverk. Himlen är blå. Till höger är bladverket inzoomat.
På Ryssgården planteras det här, över 20 år gamla, kinesträdet.
Gröna taggiga björkblad på smala bruna grenar.
Ornäsbjörk, Sveriges riksträd, placeras intill Stadsgårdsleden.
Rader med träd planterade i svarta plastkrukor på marken. Träden har smala stammar och gröna blad.
Längs Munkbrokajen kommer smalbladiga silverbuskar att stå.
En plantering med blandade växter och blommor i olika gröna nyanser, rosa nyanser, vitt och gult.
Planteringarna blir fluffiga och färgglada med ängsflora.
Rader med lila långa blommor i plastkrukor.
I planteringarna kommer det finnas perenner.
En grön plantering med många orangea blommor med långa blad.
Dagliljor fyller på planteringarna med färg.
En orange och svart fjäril sitter med vingarna utfällda på en lila blomma.
Pollinatörerna kommer att trivas i Slussens planteringar.

Läs mer om Slussens ombyggnad

Uppdaterad