Illustration av paviljong.
Paviljongen sedd från Sankt Eriksplan. Illustration: Nyréns arkitekter
Projekt Genomfört

Vasaparkens paviljong

Vasastan

Utifrån ett medborgarförslag bygger vi en paviljong för yoga och andra lugna aktiviteter.

Projektfakta

På höjden i Vasaparkens nordvästra hörn byggs en paviljong för yoga och andra lugna aktiviteter. Med denna byggnation förverkligar staden ett medborgarförslag.

Paviljongen placeras på en klippkant i ett avskilt läge, men kommer samtidigt vara väl synlig. Dess läge gör att parkens värdefulla grönska sparas. Paviljongens golv är i två nivåer där den ena är yogaytan och den andra är en smalare terrass.

Byggnaden får en enkel och robust stomme. Samtidigt har stor omsorg lagts ner på snickerier och val av material, för att uppnå en hög kvalitet och låg klimatpåverkan. Konstruktionen är i huvudsak gjord i trä av svensk kärnfuru som har efterbehandlats med linoljesåpa. 

Tidplan 

Mark- och snickeriarbeten påbörjades under november 2020 och paviljongen invigdes i maj 2021. Plantering av växter utförs under våren 2021.

Under hösten 2021 påbörjas arbetet med att förbättra tillgängligheten till paviljongen från Odengatan, detta genom att en upptrampad stig förses med en trappa. Trappen byggs bland annat med återbrukade murstenar från Stigbergsparken på Södermalm.

Ansvarig

Norrmalms stadsdelsförvaltning, Stockholms stad.

Kontakt

Parkmiljöavdelningen norra innerstaden

Norrmalms stadsdelsförvaltning

Uppdaterad