dcsimg

8. Stockholmshems plusenergihus

Foto: Bengt Alm

Miljötänket genomsyrar hela utförandet med välisolerade glas, liksom solceller på både tak och väggar.

Läget mot Husarviken (ett namn som syftar på en gammal by på platsen och därför ska uttalas med betoning på första stavelsen) är Norra Djurgårdsstadens finaste. Här kan man se det vackra landskapet i medljus, vilket öppnat för stora glasytor utan besvärande sol in i lägenheterna eller deras inglasade balkonger.

De två hus Stockholmshem byggt strävar efter att göra allt rätt och lite till när det kommer till energin. Dess stora fönsterytor och de särskilt välisolerade glasen är viktiga delar, men miljötänket går ända ned till mängden parkeringsplatser för cyklar. Naturligtvis har huset solceller, såväl på tak som väggar, men de senare kommer också att bli gröna i en mer konkret mening. Utanpå ytterväggen av betong är skivor av sträckmetall monterade, så att delar av husen med tiden kan bli klädda i vildvin. Det har ingen betydelse för husens energikonsumtion, men visar på ett sympatiskt sätt hur en ”grön” arkitektur kan se ut. Effektiviteten talar siffrornas språk. Dessa hus ska producera mer energi än vad de förbrukar.

Juryns kommentar

 

Det är Stockholms första realiserade projekt med så höga klimatambitioner. Det passar väl in på platsen med enkla fina hus. Gestaltningen har fått sin karaktär utifrån sina funktioner genom vinklar på taket för att anpassas till solcellerna. Det innovativa greppet kring den föränderliga fasaden gör att byggnaden kommer att variera över tid.

Bilder

Foto: Bengt Alm
Foto: Holy Agency
Foto: Bengt Alm
Foto: Holy Agency
Foto: Bengt Alm
Foto: Bengt Alm

Fakta

Projekt: Stockholmshems plusenergihus
Typ av projekt: Flerbostadshus
Fastighet: Backåkra 2
Adress: Husarviksgatan/Labradorgatan
Stadsdel: Norra Djurgården
Byggherre: Stockholmshem
Arkitekt: DinellJohansson

Uppdaterad