4. Liljevalchs+

En rak avlång husfasad i ljus betong, längs gatan finns en längre glasvägg, foto.
Foto: Lennart Johansson

Konsthallen Liljevalchs har fått en tillbyggnad. Det blir mer yta för Stockholmarna att ta del av konst.

Liljevalchs tillbyggnad är skapad för konstutställningarnas skull. Det är därför en i huvudsak fönsterlös byggnad, där ljuset kommer uppifrån. De intrikata och avancerade lanterninerna är i princip ensamma om att manifestera arkitekturens närvaro i de större salarna.

I övrigt lämnas rummen åt utställningarna. Förutom att förse konsthallen med nya utställningsrum som också kan hantera nya konstnärliga uttrycksformer, har den klassiska institutionen fått en ny butik. Samt en ny restaurang som också är en ny väg till den restaurerade restaurangen Blå Porten.

Sammantaget en arkitektur som berättar mycket om det svenska 2010-talet. 

Juryns kommentar

 

Starkt exempel på arkitektur med tydligt idékapital som visar hur nytt kan samverka med det historiska utan att ta ut varandra. En på utsidan kompakt konsthall av betong, som upplevs större och lättare inuti än utanpå. Vackra utställningsrum med fin ljusföring och goda proportioner kommer bli till glädje som bakgrund för konst i många år framåt.

Bilder

Närbild på betongfasad med runda glasdetaljer, foto.
Foto: Lennart Johansson
En rak husfasad i ljus betong i modern stil bredvid en äldre byggnad i rött tegel, foto.
Foto: Christoffer Grimshorn
En rak avlång husfasad i ljus betong, längs gatan finns en längre glasvägg, foto.
Foto: Lennart Johansson
Foto: Christoffer Grimshorn

Fakta

Projekt: Liljevalchs+
Typ av projekt: Museum
Fastighet: Konsthallen 1
Adress: Djurgårdsvägen 60
Stadsdel: Djurgården
Byggherre: Fastighetskontoret, Stockholms stad
Arkitekt: Wingårdhs

Uppdaterad