7. Pumpstationen Hammarbybacken

En vägg av träpanel längs med en grusad gångväg.
Foto: Robin Hayes

Vid Hammarbybacken har en pumpstation för fjärrvärme fått extra omtanke. Något som skulle kunna ha varit en anonym anläggning har fått extra omtanke och blir ett inslag på platsen.

Pumpstationen smyger utmed bergskanten, precis nedanför Hammarbybackens barnbacke. Att den är infogad i terrängen betyder dock inte att den är anonym.

Tvärtom inbjuder den både till en stunds vila på de inbyggda sittbänkarna, och till en stilla reflektion över vad som kan gömma sig bakom den vindlande palissaden.

Läget invid det populära gångstråket in mot Nackareservatet har ställt höga krav på teknikbyggnadens utformning. Med tiden kommer klätterväxter göra relationen till naturen ännu starkare, vilket är en bra och riktig tolkning av hur en ny byggnad bör förhålla sig till just denna miljö.

Juryns kommentar

 

Som ett snitt i berget, men utformad av trä, passas pumpstationen in i naturen utan att vara anonym. En teknisk anläggning som gestaltats omsorgsfullt och som ger tillbaka till staden bland annat med infällda sittplatser och fin anpassning till naturen.

Bilder

En vägg av träpanel längs med en grusad gångväg.
Foto: Robin Hayes
En vägg av träpanel längs med en grusad gångväg, foto.
Foto: Robin Hayes
En vägg av träpanel längs med en grusad gångväg.
Foto: Robin Hayes

Fakta

Projekt: Pumpstationen Hammarbybacken
Typ av projekt: Teknisk anläggning
Fastighet: Hammarbyhöjden 1:1
Adress: Hammarbybacken
Stadsdel: Södermalm
Byggherre: Stockholm Exergi AB
Arkitekt: Urban Design

Uppdaterad