Stockholms nya landmärke byggs i Norra Djurgårdsstaden

Publicerad:

Uppdaterad:

Det historiska Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden får ett nytt landmärke, med en byggnad som når 110 meter över havet. Idag presenterade bostadsutvecklaren Obos, tillsammans med Stockholms stad det vinnande bidraget för byggnaden Stadsljus, tidigare Gasklocka 4.

Bakom det vinnande bidraget står det danska arkitektkontoret Cobe och det svenska kontoret Yellon, som med sitt koncept kopplar ihop arkitekturen med Gasverksområdet och de närliggande tegelgasklockorna på ett tydligt sätt. Med formen av tre cylindrar blir Stadsljus en byggnad som ansluter till äldre generationers gasklockor på platsen, anpassad till vår tids behov av moderna och hållbara bostäder.  Byggnaden blir 30 våningar hög och kommer att innehålla omkring 300 lägenheter med plats för restaurang och förskolor i bottenvåningen. Bostadshuset blir ett landmärke som kommer att synas från många platser i Stockholm.
 
– I Norra Djurgårdsstaden omvandlar vi hamn- och industriområden till ett öppet och levande bostadsområde. Det blir nya stadskvarter med nya landmärken som ger fler bostäder och fler arbetsplatser. Det här huset i Gasverksområdet kommer att bidra till stadens siluett och fyllas med hållbara bostäder, förskola, liv och rörelse, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S), Stockholms stad.– Efter en gedigen och omfattande process tillsammans med Stockholms stad är vi väldigt glada att kunna presentera det vinnande bidraget för Stadsljus. Arkitektteamet har lyckats med konststycket att förena samtida bostäder och intressant arkitektur med en stark koppling till den kulturhistoriskt värdefulla plats som Gasverksområdet är. Med bostäder i olika storlekar och prisklasser kommer Stadsljus bli hem för människor i livets alla faser, och det är så vi som medlemsorganisation vill bygga bostäder, säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef och VD Obos och del av bedömningsgruppen. 

Hösten 2020 vann Obos anbudet för Gasklocka 4 i Norra Djurgårdsstaden och sedan maj 2023 har fyra arkitektkontor från några av Europas ledande arkitekter deltagit i ett parallellt uppdrag. Med höga krav på gestaltning, kvalitet och hållbarhet har förslagen bland annat bedömts utifrån kriterier som konceptstyrka, stockholmsk identitet, relationen till platsen och bostadskvalitet. I bedömningsgruppen har Torleif Falk stadsarkitekt, Stockholms stad, Staffan Lorentz projektchef i Norra Djurgårdsstaden, Daniel Siraj koncernchef och vd för Obos, Anna Grinneby projektutvecklingschef Obos, Gert Wingårdh, extern arkitekt och Andreas Martin Lööf, extern arkitekt ingått.

Jag tycker det har varit en bra och konstruktiv process i samarbetet med Obos, bedömningsgruppen och Sveriges Arkitekter. De utvalda arkitektkontoren har med sitt bidrag gestaltat en vacker och innovativ byggnad som är väl förankrad i såväl platsen som i Ferdinand Bobergs arkitektur i Gasverksområdet. Byggnadens utformning är en samtida tolkning av en historisk kontext, precis det vi vill se när Stockholm växer, säger Torleif Falk, stadsarkitekt, Stockholms stad och en del av bedömningsgruppen.
 
– Stadsljus är Obos största flerbostadshus hittills och jag är stolt över att vi har fått förtroendet från staden att förverkliga det, från idé till inflyttningsklara bostäder. De runt 300 lägenheterna i Stadsljus får ett stort ljusinsläpp och yteffektiva planlösningar, många med en fantastisk utsikt. Tack vare en modern modulbaserad konstruktion kan vi bygga effektivt och hållbart. Här kommer vi också erbjuda uppåt 20 procent av lägenheterna med Obos Deläga, vilket gör att fler kan förverkliga sina bostadsdrömmar, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem. 
 
– Tillsammans har vi från Cobe och Yellon haft ett riktigt bra samarbete som hela tiden tagit oss vidare i processen. Den största utmaningen har varit att förena ett exteriört uttryck för staden och platsen med de allra bästa bostadskvalitéerna. Förutsättningen har varit ett trapphus, där varje våningsplan är över 1200 kvm. En riktig utmaning. Vi är mycket glada att få förtroendet att utveckla konceptet vidare i den fortsatta projekteringen, säger Fredric Scherman, Yellon, och Dan Stubbergaard, Cobe, i ett gemensamt uttalande.
 
Byggstart av Stadsljus planeras till 2026 med försäljningsstart 2025. Inflyttning beräknas från 2029.

Om Gasverket
Efter över hundra års industriverksamhet upphörde gasproduktionen i Hjorthagen januari 2011. Gasverkets omvandling från industri till centrummiljö, med service och kultur, är en central del i utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden. Idag har flera verksamheter öppnat i de gamla tegelbyggnaderna. Spårvägsmuseum, restauranger, caféer, förskola, kontor och en klätteranläggning för att nämna några. Skola och idrottshall finns också i Gasverksområdet i nytillkomna byggnader. Det planeras också för bostäder i kommande etapper.

 
Om Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för minst 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser.
 
2011 började de första bostäderna byggas och året därefter kunde de första familjerna flytta in. Sedan dess har mer än 3 000 lägenheter byggts mellan Husarviken och det gamla Gasverket i Hjorthagen, varav hälften är hyresrätter och hälften är bostadsrätter. Samtidigt som Gasverksområdet har börjat fyllas med verksamheter. Längre söderut i Norra Djurgårdsstaden har hamnkvarteren påbörjats i Värtahamnen, där även pir och kajer byggs inför kommande byggnationer.