Brandbil med stege framför Kungsholmens brandstation, foto.
Kungsholmens brandstation vid Hantverkargatan byggdes för nästan 100 år sedan. Foto: Lennart Johansson

Avtal klart för Kungsholmens tillfälliga brandstation

Publicerad:

Uppdaterad:

Bygget av Kungsholmens tillfälliga brandstation vid S:t Görans sjukhus kan starta redan i år. Det står klart efter tecknat avtal mellan fastighetskontoret i Stockholms stad och markägaren Locum. Därmed kan den nästan 100 år gamla brandstationen på Hantverkargatan renoveras.

– Tack vare avtalet är vi äntligen ett steg närmre att renovera Kungsholmens brandstation. Nu säkerställer vi att byggnaden långsiktigt uppfyller de funktioner och behov som finns för en modern räddningstjänst, säger Anders Kindberg, fastighetsdirektör i Stockholms stad.

Krav på framkörningstid

För att räddningstjänsten ska fungera under renoveringen av Kungsholmens brandstation har placeringen av den tillfälliga stationen varit avgörande.

– Vi ser väldigt mycket fram emot renoveringen av den 94 år gamla brandstationen som är i stort behov av att moderniseras för att passa vår nuvarande verksamhet. Den tillfälliga placeringen under renoveringen gör att vi kan bibehålla våra insatstider och fortsätta vårt viktiga arbete med att skapa trygghet för stockholmarna, säger Peter Arnevall, förbundsdirektör Storstockholms brandförsvar.

Geografiskt placeras den tillfälliga brandstationen nedanför S:t Göran sjukhus, längs Magnus Huss väg, där det idag finns en parkering. Brandförsvarets verksamhet flyttar dit sommaren 2024 och kommer vara där fram till slutet av 2025, enligt preliminär tidplan.

Representanter från Stockholms stad, Region Stockholm och Storstockholms brandförsvar, foto.
FV: Anders Kindberg, fastighetsdirektör Stockholms stad, Jens Sjöström, styrelseordförande Locum, Clara Lindblom, bostad- och fastighetsborgarråd Stockholms stad samt ordförande Storstockholms brandförsvar och Peter Arnevall, förbundsdirektör Storstockholms brandförsvar. Foto: Lennart Johansson.

Nästa steg

Fastighetskontoret har tilldelat den entreprenör som kommer att bygga den tillfälliga brandstationen och renovera den ordinarie brandstationen. Upphandlingen blir helt klar när överklagandetiden går ut i mitten av januari. Därefter tas en mer detaljerad tidplan fram.

Kungsholmens brandstation stod klar 1930 och är grönklassad enligt Stadsmuseets klassificering. Byggnadens kulturhistoriska värden tas om hand under renoveringen.

Läs mer om den planerade renoveringen:
Renoveringen av Kungsholmens brandstation